Европейският парламент гласува важни промени, свързани с пътната безопасност. Сред

...
Европейският парламент гласува важни промени, свързани с пътната безопасност. Сред
Коментари Харесай

Петър Витанов: Отнемането на шофьорска книжка за целия Европейски съюз е важна крачка в пътната безопасност

Европейският парламент гласоподава значими промени, свързани с пътната сигурност. Сред тях е лишаването от право на шофиране за целия Европейски Съюз при тежки пътнотранспортни нарушавания, разширение на техния лист, както и явен график за използване на глобите. Докладчик по тематиката беше българският евродепутат Петър Витанов, който е координатор в Комисията по превоз и началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Депутатите гласоподаваха на първо четене с 372 гласа „ за “, 220 „ срещу “ и 43 „ въздържал се “. Съветът към момента не е приел позиция и се чака новият Парламент, който ще бъде определен през юни 2024 година, да продължи работата по този закон.Правилата, засягащи правото на ръководство на МПС са част от пакета за пътна сигурност, показан от Комисията през март 2023 година Той има за цел да усъвършенства сигурността за всички участници в пътното придвижване и да понижи до нула смъртните случаи по пътищата на Европейски Съюз до 2050 година

„ В момента, в случай че лидер загуби свидетелството си в страна от Европейски Съюз, друга от тази, която го е издала, глобата се ползва единствено в страната, в която е осъществено пътнотранспортното нарушаване. Новото законодателство планува водачите да бъдат глобени в границите на целия Европейски Съюз. Или в случай че би трябвало да дадем прегледен министър председател, в случай че извършите тежко нарушаване в Германия, то в този момент ще понесете глоба само там, само че ще може да шофирате в останалите страни от Европейски Съюз. С приемането на новите правила, ще загубите книжката си за територията на целия Еврпопейски съюз. Вярвам, че нулевата приемливост за рисковите водачи ще има мощен предпазен резултат. Ще накара всеки да се замисли за възможните тежки последици, а в случай че направи нарушаване – ще бъде осъден заслужено “, разяснява Петър Витанов.

Евродепутатите оферират към листата на тежките пътнотранспортни нарушавания, като шофиране в нетрезво положение или пътнотранспортно произшествие със смъртни случаи, да се добави шофиране без годна шофьорска брошура. Шофирането с 50 км/ч над позволената скорост също се смята за едно от тежките пътнотранспортни нарушавания. Евродепутатите дефинираха и по-ниска граница на скоростта за жилищните региони - 30 км/ч.

„ Най-важната част, с цел да проработят глобите, е бързият продан на информация. За това Парламентът предлага да се дефинира период от 10 работни дниза продан на информация сред обособените страни и различен период от 15 работни дни, с цел да се реши дали лишаването от право да се ръководи МПС да се ползва в целия Европейски съюз. Нарушителите ще бъдат осведомени за окончателното решение в период от седем работни дни “, разяснява Петър Витанов.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР