Европейският парламент гласува днес резолюция за приемането на Хърватия в

...
Европейският парламент гласува днес резолюция за приемането на Хърватия в
Коментари Харесай

ЕП подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген

Европейският парламент гласоподава през днешния ден резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Решението бе признато с 534 гласа " за ", 53 " срещу " и 25 въздържали се.

Евродепутатите приканват Съвета да продължи процеса и да одобри дефинитивно решение за унищожаване на граничния надзор.

Евродепутатите чакат отчетите за отбиване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети поради, както и да има самостоятелни оценки и наблюдаване, с цел да се съблюдава интернационалното право.

Преди по-малко от месец евродепутатите показаха също поддръжка за незабавното приемане на България и Румъния в европейското пространство без гранични инспекции.

Очаква се въпросът да бъде подложен на гласоподаване на съвещание на Съвета на Европейски Съюз на 8 декември. За да има позитивно решение, е належащо единогласие.

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел съобщи, че Хърватия е минала през най-всеобхватната оценка за участие в Шенген от всички страни от Европейски Съюз до момента. „ Тя е изпълнила 281 рекомендации в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да ползва напълно шенгенските правила. Европейският парламент е изцяло склонен - премахването на контрола по вътрешните граници би трябвало да стане до края на тази година ", добави той

На 9 декември 2021 година Съветът удостовери, че Хърватия е изпълнила всички нужни условия за цялостното използване на разпоредбите на Шенген.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР