Европейският парламент(ЕП) ще даде съгласието си за нов дългосрочен бюджет

...
Европейският парламент(ЕП) ще даде съгласието си за нов дългосрочен бюджет
Коментари Харесай

Евродепутати отхвърлят Плана за възстановяване, ако няма нови приходи

Европейският парламент(ЕП) ще даде единодушието си за нов дълготраен бюджет на Европейски Съюз, единствено в случай че личните запаси бъдат увеличени, с цел да могат да се изплащат средства за възобновяване. Това предизвестиха главните политически групи в писмо, адресирано до водачите на Европейския съюз(ЕС) преди срещата на върха в петък (19 юни), оповестява Euractiv.
„ Вливането на нови потоци от доходи в целия Европейски Съюз е единственият метод да се понижи потребността от директни прехвърляния от националните хазни и по този начин да се облекчи натискът върху жителите. Парите би трябвало да се намерят от другаде: от джобовете на софтуерните колоси, огромните замърсители и данъчните измамници “, предизвестиха законодателите на Европейски Съюз.
Официалното писмо е подписано от водачите на пет от седемте политически групи: Манфред Вебер - ръководител на ЕНП, Иратсе Гарсия-Перес - водачът на групата на социалистите и демократите, Дачиан Чолош - ръководител на Обновена Европа, Филип Ламбъртс и Ска Келер - съпредседатели на Зелените и Манон Обри и Мартин Ширдеван, съпредседатели на конфедеративна група на Европейската обединена левица/Северна зелена левица.
Предложението на Европейската комисия (ЕК) за проект за възобновяване включва 1,1 трилиона евро МФР (многогодишна финансова рамка) и инструмент за 750 милиарда евро за справяне с икономическата рецесия в епидемията от COVID-19, който ще се финансира посредством заемане на пари от пазарите, употребявайки бюджета като гаранция.
Депутатите желаят да се реализира съглашение по отношение на личните запаси, с цел да са сигурни, че бъдещите дълготрайни бюджети на Европейски Съюз няма да се изправят пред съкращения, с цел да се заплащат заемите на Европейска комисия.
„ Трябва да действаме като виновни политици: целите на Европейски Съюз няма да изчезнат след нашите условия “, обявиха те и прибавиха, че това ще изпрати и позитивен знак към пазарите.
Законодателите на Европейски Съюз желаеха първите принадлежности да започват до 2021 г . „ Няма да бъдем задоволени от заричане за „ бъдещи оферти “, предизвестиха парламентаристите и желаеха Комисията и Съветът да реализират единодушие най-малко по отношение на периода.
Представител на Европейски Съюз съобщи, че е мъчно да си показа полемика по отношение на личните запаси по време на съвета в петък, защото с цел да се организира тази полемика, Комисията ще би трябвало да показа съответни оферти.
Той добави, че въпросът за суверенитета в данъчното облагане е доста противоречив за някои държави-членки. Необходимо е единогласие за съглашение за данъчната политика в целия Европейски Съюз.
Въпрос на доверие
„ Институциите на Европейски Съюз, дружно с държавите-членки, би трябвало групово да подсигуряват, че Европа ще излезе от тази рецесия по-силна и това е упованието на нашите граждани; неоправдаването на очакванията им не е алтернатива “, се споделя в писмото.
В него депутатите засягат един от най-противоречивите въпроси на масата, пропорциите на парите, които ще бъдат в безплатни средства и заеми . За законодателите на Европейски Съюз минимум 500 милиарда евро от инструмента за възобновяване би трябвало да бъдат разпределени в безплатни средства - което се сблъсква с визията на редица държави-членки, които споделят, че инструментът би трябвало значително да се основава на заеми.
Депутатите дефинират рецесията като „ пробуждане “ и акцентират, че парите би трябвало да финансират „ зеления “ преход, цифровата промяна и да насърчат устойчивия напредък. „ Солидарността върви ръка за ръка с отговорността “, пишат те.
Парламентът би трябвало да обясни формата и ръководството на проекта за възобновяване, „ за повишение на неговата бистрота и демократична отчетност “.
Планът за възобновяване на Европейски Съюз би трябвало да бъде координиран с единогласие на равнище Европейски съвет, само че въпреки всичко е належащо Парламентът да даде единодушието си.
И Парламентът, и Съветът наподобява са съгласни за нуждата да се реализира съглашение преди лятото. Представителите на Европейски Съюз приветстваха позитивния звук от държавите-членки през последните седмици, осъзнавайки изключителните условия, и се надяват да реализират съглашение доникъде на юли.
Вижте още:
Европа след ковид и след Втората международна война - основна разлика в помощта
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР