Европейският парламент(ЕП) прие днес резолюция за дългосрочния бюджет на Европейския

...
Европейският парламент(ЕП) прие днес резолюция за дългосрочния бюджет на Европейския
Коментари Харесай

ЕП: 2 трилиона евро трябват на ЕС за възстановяване от коронавируса

Европейският парламент(ЕП) одобри през днешния ден резолюция за дълготрайния бюджет на Европейския съюз(ЕС) и средствата, нужни за справяне с рецесията поради ковид. Резолюцията беше призната в петък с 505 гласа „ за “, 119 гласа „ срещу “ и 69 гласа „ въздържал се “.
„ Европейските жители би трябвало да бъдат в центъра на тактиката за възобновяване ”, акцентират евродепутатите и прибавят, че Парламентът ще заеме твърда позиция в отбрана на ползите на жителите. Усилията за възобновяване би трябвало да имат мощно обществено измерение, да бъдат ориентирани към превъзмогване на общественото и икономическото неравноправие, както и към посрещане на потребностите на най-силно засегнатите от рецесията.
Парламентът упорства новият европейски „ фонд за възобновяване и промяна “ да бъде с размер от 2 трилиона евро, да бъде финансиран посредством „ дълготрайни облигации за възобновяване “, и да бъде „ изплащан посредством заеми и най-много посредством безплатни средства, директни заплащания за вложения и личен капитал “. Те приканват Европейската комисия(ЕК) да не употребява „ финансови трикове и съмнителни мултипликатори за оповестяването на амбициозни числа “, като подчертаха, че доверието в Европейски Съюз е изложено на риск.
Планът за възобновяване би трябвало да бъде възложен в допълнение към идната многогодишна финансова рамка (МФР), т.е. дълготрайния бюджет на Европейски Съюз, а не да бъде в ущърб на съществуващите и идните стратегии на Европейски Съюз, предизвестиха евродепутатите. Те в допълнение настояха за увеличение на МФР и подчертаха, че.
Парите за възобновяване „ би трябвало да отидат в стратегиите от бюджета на Европейски Съюз “, като по този метод се подсигурява правото на надзор и присъединяване на Парламента в процеса. Той би трябвало също по този начин да взе участие в „ оформянето, приемането и използването на фонда за възобновяване “. Екологичен потенциал предизвести Европейската комисия да не се вършат „ опити да се създаде европейска тактика за възобновяване, която е отвън общностния способ и прибягва до междуправителствени средства “.
„ Мащабният пакет “, за който към този момент приканиха евродепутатите в априлската си резолюция, би трябвало да продължи задоволително дълго, с цел да успее Европейски Съюз да се оправи с „ предстоящите тежки и дълготрайни последствия от актуалната рецесия “. Той би трябвало да „ трансформира нашите стопански системи “ посредством поддръжка за дребните и междинните предприятия, както и „ увеличение на опциите за работа и уменията за намаляване на въздействието на рецесията върху служащите, чиновниците, потребителите и фамилиите “. Евродепутатите приканват да се даде приоритет на Зеления пакт и стратегиите в региона на цифровите технологии и упорстват за основаването на нова независима европейска здравна стратегия.
Евродепутатите отново повториха своя апел за въвеждането на набор от нови „ лични запаси “ (източници на доходи на ЕС), тъй че да се избегне в допълнение увеличение на директните вноски на страните членки, нужни за МФР и за фонда за възобновяване и промяна. Тъй като таванът за приходите на Европейски Съюз се показва посредством Разузнавателна служба на ФРГ, който се чака да спадне доста заради рецесията, те също по този начин приканиха за „ незабавното и трайното увеличение на тавана на личните запаси “.
Европейската комисия се чака скоро да показа преразгледано предложение за многогодишна финансова рамка и фонд за възобновяване, които ще вземат поради здравната рецесия и нейните последици.
Тъй като настоящият дълготраен бюджет на Европейски Съюз изтича на 31 декември 2020 година, Европейски Съюз се нуждае от нов небосвод на бюджетно обмисляне за идващите седем години. Европейска комисия показа първичните си проекти за идната МФР за 2021-2027 година през май 2018 година. Европейският парламент одобри позицията си през ноември 2018 г. и още веднъж я удостовери през октомври 2019 г. Съветът на Европейски Съюз обаче към момента не е в положение да реализира единодушие по обща позиция.
Вижте още:
Екологичен потенциал: Планът за възобновяване да бъде с акцент върху климата, растежа, работните места и науката
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР