Европейският парламент (ЕП) подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към

...
Европейският парламент (ЕП) подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към
Коментари Харесай

ЕП подкрепя Северна Македония за ЕС

Европейският парламент (ЕП) поддържа Северна Македония по пътя ѝ към участието в Европейския съюз (ЕС). Това стана ясно след днешната среща на ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли с македонския президент Стево Пендаровски в Брюксел.

Сасоли повтори мощната поддръжка на Екологичен потенциал за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

Това написа той в " Туитър " след днешната среща.

Excellent meeting with! I reiterated 's unwavering support to North Macedonia's accession process. It it crucial for remaining obstacles to be cleared for negotiations to start. Delivery of vaccines by EU and Austria is an important signal ahead of this.
— David Sassoli (@EP_President)
Пендаровски е на двудневно посещаване в Брюксел, където организира редица работни срещи, измежду които и с непрекъснатия докладчик на Екологичен потенциал за страната - Илхан Кючюк.

Това оповестиха от пресцентъра на Кючюк.

Двамата са разискали политическата динамичност в връзките сред Северна Македония и България и провокациите пред двете страни. Единодушни са, че няма различен път сред двете съседки, с изключение на този на построяването на доверие и другарство.
 Евродепутати: Позицията на България за районен съд Македония остава непроменена
Евродепутати: Позицията на България за районен съд Македония остава непроменена

Според Илхан Кючюк би трябвало да покажем на Скопие път за смяна

" И двете страни имат ангажимент да положат взаимни старания и да се опитат да намерят допирните точки. Присъединяването на западната ни съседка към Европейски Съюз е от стратегически интерес освен за нея, само че и за България, по тази причина има потребност от разговор, откровени връзки и връщане към контракта от 2017 година ", е декларирал Кючюк.

По време на срещата, Пендаровски е изразил признателност за продължаващата поддръжка от Екологичен потенциал по процеса на разширение, както и персонално към евродепутата за ангажираността му и признатата резолюция, отбелязваща напъните на страната във всички области на промени.

Meeting with the President of. We have agreed to continue our good cooperation on the country’s path
Във фокуса на диалога сред двамата са били опциите за прогрес на Северна Македония в евроинтеграцията, в подтекста на идните срещи в границите на Европейския съюз, които ще се проведат през май и юни тази година, както и двустранни въпроси, свързани с добросъседските връзки. Подчертана е била също по този начин нуждата от скорошно осъществяване на междуправителствена конференция и публично начало на договарянията за присъединение в Европейския съюз.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР