Европейският омбудсман Емили ОРайли поиска от Европейската комисия да обясни

...
Европейският омбудсман Емили ОРайли поиска от Европейската комисия да обясни
Коментари Харесай

Преразглеждат правилата на ЕК за служебни пътувания на фона на „Катаргейт“

Европейският омбудсман Емили О " Райли изиска от Европейската комисия да изясни разпоредбите за служебните пътувания на чиновници, платени от трети страни, откакто „ Политико “ заяви, че почитан чиновник е приел безвъзмездни полети до Катар.

О " Райли, която дава отговор за следствието на случаи на административни нарушавания в институциите на Европейски Съюз, изпрати писмо до ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което пита по какъв начин институцията ѝ възнамерява да актуализира разпоредбите си, свързани със служебните пътувания, и да даде подробна информация за пътните разноски, които са били платени от трети страни от 2021 година насам. Подробностите за инспекцията бяха разкрити за първи път от „ Политико “.

Запитванията на О " Райли идват, откакто предходната седмица следствие на „ Политико “ разкри, че висшият чиновник на Комисията, генералният шеф на нейния транспортен отдел Хенрик Хололей, е употребил безвъзмездни полети в бизнес класа на Qatar Airways до Доха сред 2015 и 2021 година - тъкмо когато екипът му е преговарял за огромно авиационно съглашение с страната от Персийския залив. Четири от тези билети са били платени от катарското държавно управление или от групи, свързани с Катар.

Окончателното авиационно съглашение даде на основаните в Катар самолетни компании, в това число на Qatar Airways, права за кацане на множеството дестинации в Европейски Съюз, предлагайки на превозвача преференциален достъп до пазар с 450 млн. консуматори. В подмяна самолетните компании от Европейски Съюз получиха достъп до пазар с по-малко от 3 млн. души, само че посредством летищен център в Доха, който е стратегически ситуиран сред мегаполисите на Европа и Азия.

Говорителят на Комисията Ерик Мамер съобщи, че Комисията " несъмнено, ще отговори " на въпросите на омбудсмана.

Комисията към този момент преразглежда разпоредбите за безплатните пътувания до страни отвън Европейски Съюз, с цел да " ограничи съществено случаите, в които се позволява сходно гостолюбие, а точно интернационалните събития, проведени от Организация на обединените нации, Г-7 и Г-20, и несъмнено, формалните събития, проведени от държавите-членки на Европейски Съюз ", добави Мамер.

Предстоящото следствие е най-новата глава в продължаващия корупционен скандал " Катаргейт ", който раздруса Европейски Съюз и докара до ареста на трима членове на Европейския парламент в Белгия и Италия, както и на някогашен народен представител от Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР