Европейският космически телескоп "Гая" представи първата част от каталог с

...
Европейският космически телескоп "Гая" представи първата част от каталог с
Коментари Харесай

Космически телескоп изготви карта с над 1,8 млрд. звезди от Млечния път

Европейският галактически телескоп "Гая " показа първата част от азбучник с над 1,8 милиарда небесни обекта от галактиката Млечен път, следена с несравнима акуратност, съобщи Франс прес.

Събитието се очакваше от хиляди учени по целия свят, които ежедневно "ровят " в данните от телескопа, изведен в орбита от Европейската галактическа организация (ЕКА) през 2013 година

След изстрелването си "Гая " работи над основаването на най-големия и най-прецизен тримерен галактически азбучник в историята, предава Българска телеграфна агенция.

Телескопът "Гая " е ситуиран на 1,5 милиона километра от Земята против посоката на Слънцето, с цел да се защищава по-добре от радиацията му. Защитени от въздействието на микрометеорити, двете му оптики се движат постепенно в пространството, извършвайки цялостен оборот за шест часа.

"Гая " открива и следи доста дребна част от звездите в нашата вселена, която има диаметър 100 000 светлинни години, и оттатък. Въпреки че фокусът му е ориентиран основно към звездите, каталогът на телескопа включва голям брой небесни обекти. Те варират от всички известни разновидности на звезди, екзопланети и метеорити, до междузвездната среда и галактическите облаци наоколо до Млечния път.

Благодарение на наблюденията на телескопа "Гая " учените могат да схванат по-добре феномените на образуване и еволюция на звездите и на нашата вселена.

Първият азбучник на "Гая " беше показан през 2016 година Едва с помощта на втория от 2018 година, включващ 1,7 милиарда небесни обекта, учените откриха да вземем за пример, че нашата вселена Млечен път се е сляла със своя "посестрима " преди 10 милиарда години. Представеният през днешния ден трети азбучник е най-пълният до момента със своите 1,8 милиарда небесни обекта.

" "Гая " провокира гражданска война в познанието ", споделя Катрин Тюрон, астроном от Парижката обсерватория.

"Откритията ще се умножат ", отбелязва на собствен ред Шантал Панам от Националния център за галактически проучвания, допълвайки, че след излизането на втория азбучник в към 3800 научни изявления са употребявани данни от телескопа "Гая ".

Краят на задачата на "Гая " е плануван за 2025 година Окончателният галактически азбучник няма да е подготвен преди 2028 година
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР