Европейският космически телескоп Евклид откри седем нови планети сираци, които

...
Европейският космически телескоп Евклид откри седем нови планети сираци, които
Коментари Харесай

Учените откриха седем нови планети, предполагат, че на тях има форми на живот

Европейският галактически телескоп " Евклид " откри седем нови планети сираци, които се движат в Космоса, само че към тях няма звезди. За разлика от Земята, тези планети не познават денонощно, сезони и години. Учените обаче считат, че на някои от тях може да има някакви форми на живот.

Планетите са открити предишния петък и находката е разказана в проучване, оповестено авансово преди самостоятелна оценка в електронната библиотека arXiv.org, написа NOVA. Тези планети са газови колоси, всяка от тях с маса най-малко четири пъти тази на Юпитер, и се намират в мъглявината Орион, на към 1500 светлинни години от Земята.

Те са единствено " върхът на айсберга ", сподели за Агенция Франс Прес испанският астроном Едуардо Мартин, водещ създател на проучването. Той съпостави откриването им с намирането на " игла в копа сено ", тъй като тези планети не отразяват светлина от близка звезда. Седемте новооткрити планети обаче имат преимуществото да са прекомерно горещи, заради което излъчват радиация, направила допустимо откриването им.

" Евклид ", който бе изстрелян в Космоса предходната година, удостовери и съществуването на десетки други планети сираци, които преди не са били следени. Според откривателите на всяка звезда се падат към двадесетина планети, които не принадлежат към нито една звездна система. Това значи несметен брой сходни планети във Вселената. Някои от другите двадесет самотни планети, доказани от " Евклид ", не са напълно сами в Космоса. Поне четири от тях са бинарни, т.е. движат се в орбита към друга планета.

Според Едуардо Мартин " някои от най-близките ни съседи без подозрение са самотни планети ". Но без лъчите от близка звезда, някои от тях са извънредно студени, с ледени повърхности. Следователно топлината, нужна за поддържане на форма на живот, би следвало да идва от вътрешността на планетите. Добър образец за това е Нептун, мразовит колос, чиято температура на повърхността зависи главно от силата на ядрото му. Но даже и при най-хубави условия, рисковата изолираност би разрешила единствено бактериални или микробни форми на живот, сподели Гавин Колман, астроном от университета " Куин Мери " в Лондон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР