Европейският комисар за разширяването Оливер Вархей заяви днес, откривайки Европейската

...
Европейският комисар за разширяването Оливер Вархей заяви днес, откривайки Европейската
Коментари Харесай

Вархей: Присъединяването на Сърбия към ЕС е важно и за Белград, и за Брюксел

Европейският комисар за разширението Оливер Вархей съобщи през днешния ден, откривайки Европейската седмица на опциите, че присъединението на Сърбия към Европейски Съюз е стратегически проект, който е еднообразно значим и за Сърбия, и за европейската общественост, заяви Танюг.

Вархей сподели, че Европейски Съюз е направил исторически избор, когато е почнал договаряния за присъединението на Сърбия.

" Сърбия избра да бъде част от алианса на мощните и проспериращи страни, а Европейски Съюз направи исторически избор, когато стартира договаряния за присъединението на Сърбия. Вече сме направили  проект за поддръжката на Сърбия на този път и развихме стопански капиталов проект, посредством който са избрани девет милиарда евро в грантове и 30 милиарда евро в районни вложения, с цел да подобрим транспортната, цифровата и енергийната инфраструктура ", съобщи еврокомисарят. Той добави, че реализацията на този проект върви съгласно упованията и акцентира, че планът за железопътна линия Белград - Ниш е значима инвестиция, подкрепена от Европейски Съюз с 2,2 милиарда евро. 

" Европейски Съюз поддържа Сърбия и когато става въпрос за енергийната рецесия, осигурихме пакет помощ за Западните Балкани в размер на 1 милиард евро, а първата половина от тази сума е в поддръжка на застрашените семейства, която Сърбия към този момент получи. Застрашените жители, благодарение на държавното управление на Сърбия, видяха тази поддръжка посредством понижаване на сметките им за ток ", сподели Вархей. Той добави, че има спомагателни средства в поддръжка на диверсификацията на Сърбия, с цел да стане енергийно самостоятелна. Европейският съюз още занапред е най-големият вложител и търговски сътрудник на Сърбия, съобщи Вархей, като акцентира, че изгодите от това партньорство са взаимни. 

По време на Седмицата на опциите ще бъдат показани опциите за съдействие на Сърбия и Европейския съюз в региона на стопанската система и бизнеса, спорта, културата, медиите, образованието и други области.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР