Европейският комисар по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за

...
Европейският комисар по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за
Коментари Харесай

Еврокомисарят по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за оградата по българо-турската граница

Европейският комисар по вътрешните работи отхвърли настояването на Виена за финансиране на спомагателното създаване на ограда по българо-турската граница. Дания и Нидерландия поддържат настояването за обособяване на средства на граничната ограда сред България и Турция.

Пред австрийската организация АПА Илва Йохансон обаче е коментирала, че " в бюджета на Европейския съюз не са планувани средства. И в случай че се харчат пари за стени и огради, няма да останат средства за други неща ".

Тя е направила изявлението преди неофициалната среща на вътрешните министри в Стокхолм, където беше разисквано ускорение на процеса по връщане на нелегално пребиваващи мигранти в родните им страни. По време на срещата Йохансон Нидерландия също е декларирала поддръжка за разпределяне на средства за оградата на българско-турската граница, само че отговор на Йохансон е бил още веднъж негативен.

В началото на седмица федералният канцлер на Австрия персонално увери президентът Румен Радев, че ще поддържа България пред Европейска комисия за отпущането на 2 милиарда евро, които да бъдат употребявани за защита на българо-турската граница. Това стана ясно на взаимен брифинг на двамата, откакто посетиха Регионалната дирекция " Гранична полиция " - Елхово и се срещнаха с подхванатите ограничения за защита на външната граница на Европейски Съюз с Турция.

Австрийският канцлер съобщи, че персонално е видял какви са провокациите пред България в охраняването на българо-турската граница. Канцлерът акцентира, че поддържа напъните на страната ни да бъде усилена отбраната на границата. " Затова ние ще се застъпим пред Европейска комисия за българската позиция за това тези 2 милиарда евро, които са нужни за усилване на границата, да бъдат предоставени ", безапелационен бе той и добави: " Тези средства ще бъдат употребявани за закупуване на спомагателна по-усъвършенствана техника за наблюдаване и надзор на границата - хеликоптери, за високопроходими транспортни средства, за техника за нощно виждане и така нататък, за инфраструктура. Тук ние заставане изцяло на страната на България ".

Европейски Съюз желае да връща повече мигранти назад в Африка, Близкия изток и Азия

Министрите на вътрешните работи и по имиграционните въпроси на страните членки на Европейски Съюз разискаха в Стокхолм въпроси, свързани с въвеждане на визови oграничения и с подобряването на координацията в блока за връщане на повече мигранти, на които е било отказано правото на леговище в Европа, назад в родните им страни, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че срещата се случва на фона на увеличението на миграционния напън след пандемията и съживяването на концепциите за гранични огради и създаване на центрове за хора търсещи леговище отвън Европа.

Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс " заяви за регистрирани близо 330 000 нови незаконни мигранти предходната година, което е най-високото равнище от 2016 година насам, и че необикновен растеж се следи по маршрута през Западните Балкани.

" Имаме голямо нарастване на незаконните мигранти ", сподели еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон по време на срещата и добави: " Имаме доста дребен % връщания и съгласно мен можем да реализираме забележителен прогрес по този въпрос ".

Дания, Нидерландия и Латвия са измежду страните, които приканват за по-голям напън посредством визи и помощ за развиване за близо 20 страни, в това число Ирак и Сенегал, които съгласно Европейския съюз не сътрудничат за връщане на жителите си, които нямат право да останат в Европа.

Едва една пета от сходни мигранти са били върнати предходната година, а незадоволителните запаси и съгласуваност от страна на Европейски Съюз са още едно затруднение, оповестява Европейската комисия.

Министерската среща е свикана преди срещата на Европейския съвет на 9-10 февруари, който също ще прегледа въпроса с увеличението на връщанията на мигранти в родните им страни, сочи план на взаимно изказване на водачите, забелязано от Ройтерс.

Дания договаря с Руанда за това африканската страна да приема молбите за леговище на претенденти от Източна Африка, а други европейски страни желаят обособяване на средства на граничната ограда сред България и Турция, като и двете хрумвания бяха считани до неотдавна за табу.

" Все още работим това да се случи, за предпочитане с други европейски страни, само че като краен вид, ще го създадем в съдействие сред Дания и да вземем за пример Руанда ", сподели през днешния ден датският министър на имиграцията и интеграцията Коре Дюбвад.

Нидерландският министър на миграцията Ерик ван дер Бург сподели, че е отворен за европейско финансиране на гранични огради.

Йохансон се опита да отклони тази концепция с думите: " Ако харчим пари за стени и огради, няма да имаме пари за други неща ".

Макар някои европейски страни да се опълчват на противозаконната миграция от Близкия Изток и Северна Африка, която постоянно е формирана от мюсюлмани, Германия желае да отвори трудовия си пазар за нужните служащи от страни отвън блока.

" Искаме да сключим имиграционни съглашения с някои страни, по-специални с страни от Северна Африка, които ще разрешат да бъде основан легален маршрут към Германия, само че и които да плануват и опция за връщане на мигранти ", сподели в Стокхолм немската външна министърка Нанси Фезер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР