Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви във вторник, че

...
Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер обяви във вторник, че
Коментари Харесай

ЕК: "Амазон" злоупотребява с положението си на онлайн пазара

Европейският комисар по конкуренция Маргрете Вестагер разгласи във вторник, че софтуерният колос " Амазон " е нарушил нелегално конкуренцията на онлайн пазарите на дребно.

Европейската комисия изпрати до компанията ревю на възраженията по отношение на потреблението на " чувствителни " данни на продавачи от трети страни и откри второ следствие на нейните бизнес практики в региона на електронната търговия, разкри Вестагер, потвърждавайки по този метод информация на " Файнешъл таймс " от по-рано денем.

" Амазон " би трябвало да отговори на изказването през идващите седмици, добави еврокомисарят по конкуренцията.

В следствието са оценени към 80 милиона транзакции и 100 милиона продуктови листи на пазарите на компанията в Европейски Съюз, показващи, че " в действително време систематично се подават в логаритмите на Amazon " доста подробни данни ", съгласно които компанията основава своите бизнес решения, изключително във връзка с нейните продажби на артикули.

Европейската комисия стартира да изследва Amazon през 2018 година и се концентрира върху двойствената роля на компанията като платформа за онлайн пазар и в същото време като търговец на дребно.

В допълнение към продажбата на лични артикули, американската компания разрешава на търговци на дребно да продават техни артикули посредством нейния уебсайт. Миналата година повече от половината продукти, продадени в Amazon по целия свят, бяха от външни търговци (търговци от трети страни).

Amazon е изправена пред допустима санкция в размер до 10% от годишните доходи в международен мащаб, която санкция може да възлезе на милиарди долари.

Компанията " Амазон " разгласи, че " не е съгласна " с решението на Европейската комисия да я упрекна в корист с пазарната ѝ позиция. " Не сме съгласни с предварителните изказвания на Европейската комисия и ще продължим да поставяме всички старания, с цел да подсигуряваме, че Европейска комисия има тъкмо схващане на обстоятелствата ", се споделя в изказване на компанията.

Световният колос в електронна търговия настоя, че съставлява по-малко от 1% от международните пазари на дребно.

Според разпоредбите на Европейски Съюз компанията може да отговори документално на обвиняванията и да показа своят позиция по делото в устно чуване.

Днешното решение на Европейска комисия е следващото старания на Брюксел да ограничи силата на огромните софтуерни компании след поредност от антитръстови санкции в размер на милиарди долари, които бяха наложени на Google през предходните години.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР