Европейският ипотечен пазар е на път да отбележи най-бавният си

...
Европейският ипотечен пазар е на път да отбележи най-бавният си
Коментари Харесай

Пазарът на ипотечни кредити в Европа отбелязва най-слаб ръст от 10 години

Европейският ипотечен пазар е на път да означи най-бавният си прогрес за 2023 година от десетилетие, защото по-ниският стопански напредък и по-високите лихвени проценти оказват въздействие върху търсенето на заеми.

Падащите цени на жилищата в еврозоната също са фактор за прогнозите на консултантската компания Ernst & Young, че ипотечният пазар ще нарасне единствено с 1,5% тази година и 2,4% през 2024 година, спрямо 4,9% предходната година, показва Financial Times.

Според EY възходящите лихвени проценти - които доближиха исторически връх за еврозоната от 4 % през септември - и непрекъснато високата инфлация са потиснали търсенето на ипотеки.

„ Жилищният пазар понася най-големия удар поради по-високите разноски на живот за семействата в Европа, които се отразяват в по-малък интерес към парцелите и надлежно към ипотечното кредитиране “, споделя Омар Али, ръководещ сътрудник на EY в звеното за финансови услуги за Европа, Близкия изток, Индия и Африка.

Банковото кредитиране в еврозоната се сви тази година, откакто Европейската централна банка направи 10 поредни нараствания на лихвените проценти, с цел да се опита да се оправи с необузданата инфлация.

От септември ЕЦБ поддържа лихвите на 4%, само че вложителите предвиждат, че е малко евентуално да стартира да ги понижава преди втората половина на идната година.

Годишният отчет на EY с прогноза за кредитирането на европейските банки, който беше оповестен в понеделник, акцентира тежко засегнатите жилищни пазари в еврозоната - изключително Германия - както и стягането на критериите за кредитиране от някои банки, довело до стесняване на търсенето на ипотеки.

„ Тъй като тази година лихвените проценти и геополитическото напрежение се покачиха, европейската стопанска система – и банките, които я поддържат – бяха изправени пред нови провокации “, разяснява Найджъл Моден, началник на банковия бранш и финансовите пазари на EY за EMEIA.

Моден обаче прибавя, че финансовите буфери, които европейските банки са построили през последните 15 години, значат, че те са доста по-добре готови за закъснение на ипотечния пазар, в сравнение с след международната финансова рецесия.

„ Въпреки че растежът на банковото кредитиране се чака да се забави в кратковременен проект, картината по-нататък демонстрира възобновяване. Може да е постепенно, само че при липса на спомагателни, огромни непредвидени провокации, чакаме устойчиво възстановяване на стопанската система и размера на кредитирането “, споделя Моден.

EY пресмята, че ипотечният пазар в Европа ще нарасне с 3,3% през 2025 година и с 3,2% през 2026 година

В по-общ проект се чака кредитирането в европейските банки да нарасне единствено с 2,1% през 2023 година, което е спад от 14-годишния връх от 5% предходната година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР