Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши прави изявление и отговаря на

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши прави изявление и отговаря на
Коментари Харесай

Лаура Кьовеши обобщи резултатите от посещението си

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши прави изказване и дава отговор на въпроси на медии на конференция в София. В първия ден от визитата си през вчерашния ден, Кьовеши имаше срещи с основния прокурор Иван Гешев и с Министерството на правораздаването.
Още по тематиката
Днес тя се срещна с четиримата наши магистрати, утвърдени за европейски делегирани прокурори, а по-късно и с Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

Пред постройката на представителството на Европейска комисия в София Лаура Кьовеши беше посрещната от група протестиращи, които желаят оставката на основния прокурор Иван Гешев.

Лаура Кьовеши избра България за първата страна, която посещава след встъпването си в служба.

Основната цел на визитата на основния прокурор на Европейски Съюз е попълването на планувания за България брой на европейски делегирани прокурори. Европейската прокуратура чака да бъдат излъчени още 6-има претенденти от страната ни.

Малко след 12 часа стартира брифинга й пред медиите за обобщаванеа на резултатите от извършените работни диалози.

Вече сме получили каузи от националните управляващи и от ОЛАФ. Става дума за 300 случая и 120 частни тъжби . Част от тях са от България, само че не всички. Сигурна съм, че процесът от България към Европрокуратурата ще бъде интензивен, сподели европейският основен прокурор Лаура Кьовеши.

Ще се вземе решение от коя компетентност са сигналите, които получаваме. Но в случай че има задоволително информация, ще стартираме следствие по всеки от тях, уточни още тя.

Ако българите имат сигнали, които са значими за нас, могат да ги рапортуват напряко на Европейската прокуратура, сподели Кьовеши и добави, че единствено една самостоятелна правосъдна власт може да въздаде правораздаване.

" Прокурорът би трябвало да бъде самостоятелен. Прокурорите е доста значимо да бъдат самостоятелни и никой да не се намесва в тяхната работа. Без независимостта на прокурорите не можем да приказваме за самостоятелност на правосъдната система ", безапелационна е Кьовеши.

Делата от България ще бъдат под персоналното наблюдаване на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши. Освен тях Кьовеши ще следи и делата от Германия и Латвия. Европейският прокурор ще бъде самостоятелен и, в случай че някой политик се обади и се опита да влияе върху работата му, Кьовеши незабавно ще заяви за това обществено.

На въпрос дали в България би трябвало да има профилирана прокуратура Кьовеши уточни, че няма да разяснява вътрешни диспути и че в Европейски Съюз има разнообразни практики. Няма да се намесваме, а ще сътрудничим с националните прокуратури, разгласи тя в отговор на въпрос дали ще се меси в работата им.

Тя подсети, че ръководената от нея институция се занимава със злоупотреби с европейски средства над 10 млн. евро. В този обхват попадат случаи на пране на пари, корупция, проведена престъпност на територията на повече от две страни от Европейски Съюз. Тази палитра от незаконни действия не се рапортува задоволително, толерира се в интерес на престъпни организации, уточни основният прокурор на Европейски Съюз.

На въпрос по отношение на глобите по закона " Магнитски " за българи от финансовото министерство на Съединени американски щати, Кьовеши съобщи:

Не разясня съответни случаи, ще направя общ коментар. Всички ние сме европейски жители и ще разясняваме и проверяваме закононарушения, осъществени в Европа и попадат в юрисдикцията на европейската прокуратура и сме подготвени да сътрудничим.

На въпрос дали на срещата с основния прокурор е обсъждано казаното в отчета на Съединени американски щати по отношение на глобите към Делян Пеевски и неговото въздействие върху следствия и злоупотреби със средства, Кьовеши съобщи, че в формалните си срещи не е разисквала съответно произвеждане.

" Не разясня съответни случаи, ще направя общ коментар. Всички ние сме европейски жители и ще разясняваме и проверяваме закононарушения, осъществени в Европа и попадат в юрисдикцията на европейската прокуратура и сме подготвени да сътрудничим ", сподели тя.

Присъствието й е било ориентирано към процедурата за избор на европейски прокурори и техническата поддръжка, която националните управляващи би трябвало да дават на европейската прокуратура.

Аз не съм тук, с цел да правя оценка качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа, акцентира още основният европейски прокурор.

Няма да разясня митингите против основния прокурор Иван Гешев, съобщи още Кьовеши в отговор на въпрос. Тя даде образец персонално за себе си и по тази причина по какъв начин е спечелила дело за това, че прокурорът би трябвало да бъде самостоятелен.

От сряда стартира новата процедура , по която в европейската прокуратура да бъдат назначени още шестима български прокурори, разгласи още Лаура Кьовеши. Ние изяснихме критериите и стигнахме до съгласие какви би трябвало да са те, добави тя.

Процедурата се постанова откакто от препоръчаните 10 български прокурори екипът на Кьовеши утвърди едвам четирима. Сега се постанова България да предложи нови претенденти, които да отговорят на условията.

Тези прокурори би трябвало да са самостоятелни и да имат задоволително опит в битката с корупцията, прането на пари и всички закононарушения от юрисдикцията на Европейската прокуратура. Надявам се скоро да има ново предложение от България за тези позиции, уточни Кьовеши.

На въпрос по кое време европейските жители ще видят първите резултати от работата на европрокуратурата , Кьовеши съобщи, че даже в случай че един прокурор повдигне 100 обособени обвинявания, не може да се заключи, че работи дейно, в случай че не се видят резултатите от работата му в съда.

За страдание, не можем да забележим тези резултати в границите на 1 или 6 месеца. В този къс интервал ние ще започваме и завършваме следствия, само че няма по какъв начин да обещая, че в границите на 1 или 2 години ще виждаме присъди по съответните следствия, добави европейският основен прокурор.

Не разясня нито теоретично, нито хипотетично. Мога да обясня единствено, че прокурорът не може да разяснява обществени каузи, безапелационна беше в отговор на различен журналистически въпрос Лаура Кьовеши.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР