Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в

...
Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е доволна, че европрокурорите в
Коментари Харесай

Кьовеши хареса сградата на „Раковски“ 134

Европейският основен прокурор Лаура Кьовеши е удовлетворена, че европрокурорите в България бързо получиха своя независима постройка. Тя обаче е сложила въпроса за избора на спомагателните шестима български делегирани прокурори. Това се схваща от известието на Министерството на правораздаването за срещата на служебния министър Крум Зарков с Кьовеши в Люксембург, където е седалището на европрокуратурата (ЕППО).

" Европейският основен прокурор благодари на българското държавно управление за ефикасната поддръжка за бързото даване на независима постройка в София. Поставен беше и въпросът за сполучливото довеждане докрай на процедурата за асортимент на още шест европейски делегирани прокурори, защото натовареността на настоящите в България делегирани прокурори е доста висока ", гласи известието, представено от " Сега ".

Преди ден държавното управление даде някогашната постройка на Съюз на демократичните сили на ул. " Г. С. Раковски " 134 в София на Висшия правосъден съвет (ВСС) за потребностите на Европейската прокуратура. Сградата се нуждае от сериозен ремонт и по тази причина не е ясно по кое време европрокурорите ще влязат в кабинетите си там. Решението знаковата постройка на " Раковски " 134 да подслони европрокурорите разгневи Съюз на демократичните сили през август.

Отделянето на европрокурорите в тяхна постройка беше част от измененията в Закона за правосъдната власт, гласувани от 47-ото Народно заседание макар съпротивата на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ". С тях беше предоставена по-голяма автономия на евпрокурорите, като концепцията е управлението на държавното обвиняване да няма безконтролна власт над тях. За такива законови промени настояваше самата Кьовеши, само че се чака ГЕРБ и Движение за права и свободи да ги нападат в Конституционния съд.
Колкото до избора на още шестима европрокурори, сега тече състезанието за позициите, в който вземат участие 8 души.

Българската квота за делегирани прокурори в началото беше 10. България обаче не съумя да я запълни. Деветимата настоящи делегирани прокурори бяха утвърдени от Кьовеши откакто Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко претенденти. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали поради липса на искащи. В следствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 поради нараствания брой каузи и тяхната трудност. Така свободните места за делегирани прокурори набъбнаха на 6. В края на юли Висшият правосъден съвет откри новата процедура. Все още не е оповестена датата за чуването на осмината претенденти.
Зарков и Кьовеши са разискали нужните усъвършенствания както на европейско ниво, по този начин и в националните законодателства, които да улеснят активността на Европейската прокуратура в страните членки, заяви Министерство на правосъдието, без да дава детайлности. По-рано денем двамата участваха в съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по правораздаване, на който бяха разисквани резултатите от първата година на деяние на Европейската прокуратура. Бил е подложен и въпросът за вероятно разширение на нейната подготвеност в случаи на нарушение наказания, наложени от Европейския съюз.

" Министрите на правораздаването от Европейски Съюз са в града. Идеален мотив да обсъдим с Крум Зарков промените в националното законодателство, нужни с цел да работи европейската прокуратура дейно в България, попълването на екипа ѝ в България и преразглеждането на Регламента за ЕППО ", написа евпрокуратурата в Туитър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР