Европейският авиокосмически гигант Airbus показа новото поколение на своя експериментален

Европейският авиокосмически гигант Airbus показа новото поколение на своя експериментален ...

Показаха новото “летящо такси” на Airbus


Европейският авиокосмически гигант Airbus показа новото поколение на своя експериментален eVTOL (electric powered vertical takeoff and landing - електрическо летателно средство с вертикално излитане и кацане) апарат CityAirbus.

Машината се цели в пазара на т.нар. градска въздушна мобилност (UAM). Става дума за прогнозираната от мнозина градска авиация, при която в близкото бъдеще рояци "летящи таксита" с вертикално излитане и кацане ще превозват комфортно пътници над задръстените с автомобили улици. Airbus работи над своя "въздушен автобус" от 2015 г. като неговият първи прототип премина през стотици часове изпитания и прелетя общо разстояние от 1000 км. Новото поколение CityAirbus е въплъщение на всички научени уроци. Машината има и доста по-футуристичен вид от първия вариант, с фиксирани крила и V-образна опашка.

Известните до момента данни за бъдещия летателен апарат са напълно адекватни на неговата цел да "прескача" сухоземния трафик в рамките на един голям град. В прессъобщението на Airbus се казва, че "летящият бус" може да превози четирима души на разстояние от 80 км с едно зареждане, при максимална скорост от 120 км/ч.

Количество на отделените при това емисии е кръгла нула. От компанията гордо подчертават, че нивото на шума, създаван от въздушното такси е близо до това на обикновена прахосмукачка - 65 dB по време на полет и под 70 dB при кацане. Към момента новият CityAirbus съществува само във формата на CAD модели и красива 3D визуализация (вижте във видеото). Airbus планира първият полет на машината да стана факт през 2023 г., а сертификацията от регулаторните институции - през 2025 г.

Източник: cross.bg