Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи на

...
Европейският авиационен регулатор отхвърли стремежа на индустрията да позволи на
Коментари Харесай

Авиоиндустрията се готви за полети с един пилот

Европейският авиационен регулатор отхвърли устрема на промишлеността да разреши на пътническите самолети да се ръководят единствено от eдин водач от 2030 година, само че съобщи, че обмисля да разреши работа от един човек за елементи от полетите още през 2027 година

Eвропейските производители на самолети " Ербъс " (Airbus SE) и " Десо " (Dassault Aviation SA) оферират да се позволи един водач да ръководи независимо машината, когато тя доближи круизната височина, въпреки да считат, че най-малко двама водачи ще продължат да са нужни в кокпита при политане и кацане.

Предложението включва такива ограничавания като възбрана за работа на водачи с медицински положения или малко часове опит да бъдат сами в пилотската кабина, сподели Андреа Боярди, управител в регулатора - Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз (EASA), пред " Ройтерс ".

Авиационната промишленост желае независимото хвърчене, с цел да облекчи казуса с дефицита на работна ръка и да реши усложнението с почивките на водачите. Облекчаването на регулациите би разрешило на водачите да си почиват по време на полети на дълги дистанции, без да е належащо на борда да има втори екипаж, който да ги замества.

Боярди обаче сподели, че предлагането от промишлеността за напълно еднопилотно хвърчене до 2030 година е " безусловно нереалистично ", защото автоматизацията не е напреднала задоволително и независимото хвърчене изисква равнище на сигурност, еквивалентно на съществуващите интервенции.

Самостоятелното хвърчене, даже в круизна фаза, се нуждае от утвърждение от Международната организация за гражданска авиация на Организация на обединените нации, обособени самолетни компании и техните съюзи на водачи. Очаква се организацията на Организация на обединените нации да стартира да изследва въпроса при започване на тази година.

Боярди сподели, че единствено най-модерните самолети, оборудвани за по-високо равнище на сигурност от изискваното от минималните стандарти за узаконяване, могат да се употребяват за независимо хвърчене в круизна фаза на полета. Той уточни като такива Airbus A350 и евентуално Boeing 787 и 777X.

По-малко амбициозното предложение за соло полети в круизна фаза, което няма да стартира преди 2027 година, в началото ще има за цел да усъвършенства отмора на водача по време на постоянни полети, сподели той. Така водачите ще могат да спят на легло, вместо да вземат къси непланирани дремки в пилотската кабина.

Ако сигурността бъде потвърдена, екипажите на дълги дистанции, които в този момент изискват трима или четирима водачи, могат да бъдат понижени до двама.

 Киара Равара, Киара Равара, " Райънер ": За пасажерите не е значимо да е красиво летището, а да пътуват бързо и на ниска цена

Дори лимитираното независимо хвърчене обаче разделя самолетните компании и поражда публични страхове, като в същото време провокира възходяща реакция измежду пилотски групи като Европейската асоциация на пилотската кабина.

Докато канадските транспортни управляващи са изрично срещу смяната, хонконгската самолетна компания " Кати пасифик " към този момент е разговаряла с производителите за интервенции с понижен екипаж, написа " Ройтерс ". Главният изпълнителен шеф на " Ер Франс " Ан Ригайл сподели пред " Ройтерс ", че еднопилотните интервенции не са приоритет.

Източник от промишлеността, осведомен с плана на " Ербъс ", сподели, че A350, употребен за полет с един водач в круизна фаза, ще разполага с спомагателни автоматизирани отбрани против закани като пожар и щета на мотора и ще поддържа функционалности на автопилот при повече условия, в сравнение с в този момент.

" Ербъс " съобщи, че изследва концепцията за индивидуален водач, когато самолетът е достигнал круизната височина, до момента в който " Боинг " трансферират въпроса към регулаторите, написа " Ройтерс ".

Боярди сподели, че обсъжданите концепции не вършат разлика сред товарни и пътнически полети. Съпротивата на потребителите обаче може да докара до започване на полетите с един водач и от товарните полети, споделиха представители на промишлеността.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР