Европейския съвет за научни изследвания - ERC отбелязва със съжаление

...
Европейския съвет за научни изследвания - ERC отбелязва със съжаление
Коментари Харесай

Научният съвет на ЕС е поискал оставката на проф. Ферари за липса на ангажираност

Европейския съвет за научни проучвания - ERC отбелязва със страдание изказването на Мауро Ферари по отношение на оставката му на 7 април и в изказвания показва обстоятелствата на съвета за обстановката.

Съветът изяснява, че в петък, 27 март, всички 19 дейни членове на Научния съвет на ERC поотделно и единомислещо желаят Мауро Ферари да подаде оставка като ръководител на ERC.

Това искане е направено по четири аргументи:

По време на тримесечния си мандат професор Ферари прояви цялостна липса на благодарност към основите на ERC да поддържа науката, проектирана и прилагана от най-хубавите откриватели в Европа. Въпреки че показва поддръжката си за това в обществени изявления, предложенията, които той насочва към Научния съвет, не отразяват тази позиция. Той не разбра подтекста на ERC в границите на Програмата за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз " Хоризонт 2020 ".

След назначението си, професор Ферари прояви липса на ангажираност с ERC, не съумя да взе участие в доста значими срещи, прекара дълго време в Съединени американски щати и не съумя да отбрани програмата и задачата на ERC при представянето на ERC.

За разлика от това, професор Ферари инициира няколко персонални начинания в границите на Комисията, без да се съветва или да се включи в груповите знания на Научния съвет и вместо това, употребява позицията си за разпространение на личните си хрумвания.

И най-после, професор Ферари взе участие в голям брой външни предприятия, някои университетски и някои търговски, което лиши доста време и старания и и в някои случаи те имаха преимущество пред уговорката му към ERC. Натовареността, обвързвана с тези действия, се оказа несъвместима с мандата на ръководител на Научния съвет.

Съветът добавя, че " след това проф. Ферари подаде оставка на 7 април 2020 година Следователно неговата оставка в действителност последва писмен и единомислещ избор на съмнение . Професор Ферари съобщи, че повода за оставката му е, че Научният съвет не поддържа апела му , ERC да финансира специфична самодейност, фокусирана върху вируса COVID-19. За да се спрем съответно на този въпрос, ние не подкрепихме специфична самодейност, защото това не е наша подготвеност , а на Генерална дирекция " Изследвания и нововъведения " на Комисията, с която сме свързани и която към този момент беше доста дейна в създаването на нови стратегии за поддръжка на това проучване посредством подобаващи канали ".

" ERC не насочва предложения за съответни тематики, защото управителен принцип на ERC е, че нашите откриватели са свободни да следват задачите, които дефинират и да вземат решение какво желаят да работят. Според нас това е решителен метод за генериране на най-хубавата просвета ", разясняват те.

Научният съвет желае да обясни, при положение на подозрение, че безусловно поддържа мнението, че научните проучвания ще обезпечат най-хубавите решения за справяне с пандемиите , като COVID-19.

" Затова съжаляваме за изказванието на проф. Ферари, което в най-хубавия случай е икономично по отношение на истината . Този теоретичен съвет остава отдаден на осъществяването на задачата, за която е основан ERC: поддръжката на новаторските проучвания изпод нагоре. Също по този начин си коства да се означи, че макар пандемията, Изпълнителната организация ERC се бори с възможностите за интензивно култивиране на заявки за нашите грантове , които ще поддържат откривателите в цяла Европа да вършат откритията на бъдещето ", изяснява Европейския съвет за научни проучвания.
 Шефът на научноизследователската активност на Европейски Съюз засегнат хвърли оставка
Шефът на научноизследователската активност на Европейски Съюз засегнат хвърли оставка

Проф. Ферари е отчаян от Европейски Съюз и неналичието на съгласуваност против Covid-19
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР