Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) ще

...
Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) ще
Коментари Харесай

Европейският надзор ще бъде безкомпромисен към застрахователите нарушители

Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) ще бъде безкомпромисна, като отблизо ще следи нарушаващите разпоредбите поднадзорни лица - застрахователни и пенсионни компании, и в случай че се наложи ще приложи и надзорните си принадлежности.

Това е декларирал господин Габриел Бернардино, ръководител на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) на среща с ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) господин Бойко Атанасов и госпожа Илиана Христова, заместник-председател на КФН, управляващ ръководство " Застрахователен контрол ".

Атанасов и Христова като представители на Комисията за финансов контрол (КФН) са разискали незабавните ограничения в небанковия бранш, нужни за присъединението на България към Валутния механизъм II (ERM II) с ръководителя на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване Габриел Бернардино и с Патрик Ходжес, шеф " Надзор и уеднаквяване на надзорните практики " в EIOPA.

Основна цел на срещата е била, за българския и за европейския контролен орган на небанковите институции, да се срещнат персонално и да имат директна и целенасочена връзка. По време на срещата бяха обрисувани главните провокации и ограничения в две от най-важните посоки в небанковия бранш - обезпечаване и пенсионно обезпечаване. Новото управление на Комисията за финансов контрол съобщи ясно една от главните си цели - обезпечаването на финансовата непоклатимост в застрахователния и пенсионния бранш.

С оглед присъединението на България към Валутния механизъм II (ERM II) съществени акценти в срещата са били: поддържане на задоволително равнище на техническите запаси от българските застрахователи, осъществяване на финансовите условия за кредитоспособност, залегнали в Кодекса за обезпечаване, което е и главно условие към тях, разбор и оценка на трудноопределими стойности на активи, разбор и оценка на презастрахователните квотни контракти. Обсъдени бяха съответните ограничения за деяние във всяка една от областите, а предстоящите резултати са: постоянен осигурителен пазар, реализиране на по-голяма точност в оценките на избрани категории активи, техническите запаси на застрахователите, както и съответна система на ръководство.

Визията за развиване на застрахователния и пенсионния бранш, показана от КФН е обезпечаване на непоклатимост на пазара, модернизиран санкционен механизъм и превантивни ограничения за отбрана на потребителите.

Г-н Бойко Атанасов, ръководител на КФН е споделил, че " единствено посредством мощен и обективен контрол на пазарното държание можем да сме в интерес на жителите в България. Убеден съм, че единственият метод за постигането на задачите ни е посредством партньорство, продан на информация и споделен професионален опит, за което свидетелства и първата ни среща през днешния ден с висшия управнически екип на европейския контролен орган ".

От своя страна господин Бернардино, ръководител на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване е уверил, че извършената среща е знак за гласувано доверие към новия управнически екип на КФН в лицето на господин Бойко Атанасов и на госпожа Илиана Христова. " За късото време, в което управлявате Комисията за финансов контрол, към този момент следим ясна визия за бъдещото развиване на регулаторния орган, както и ангажираност за внедряването на съответни ограничения за непоклатимост в небанковия бранш в България, от което да се облагодетелстват българските жители. Разчитам на транспарантна връзка, ясни правила в надзора и изпълнени задължения. За да отбрани българския консуматор, EIOPA ще бъде безкомпромисна, като отблизо ще следи нарушаващите разпоредбите поднадзорни лица - застрахователни и пенсионни компании, и в случай че се наложи ще приложи и надзорните си принадлежности. Важно е, обаче, с цел да има мощен контрол, както КФН поема отговорност, по този начин и всички останалите страни, участващи в процеса, да го създадат. ", допълнил още господин Бернардино.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР