Европейските здравни власти съобщиха, че в Европа и Северна Америка

...
Европейските здравни власти съобщиха, че в Европа и Северна Америка
Коментари Харесай

Близо 270 случая на салмонела в шоколадови яйца в ЕС

Европейските здравни управляващи оповестиха, че в Европа и Северна Америка има 266 случая и още 58 хипотетични на зараза от салмонела, която се свързва с великденски шоколадови яйца, съобщи Асошиейтед прес.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите осведоми, че 86,3 на 100 от случаите са при деца на 10-годишна възраст или по-малки. От всички случаи в Европа, за които има налична информация, 41,3 на 100 са били приети в болница. Няма данни за смъртни случаи. 

Случаи на салмонела са регистрирани в 14 европейски страни, Канада и Съединени американски щати.

Агенцията на Европейски Съюз подозира белгийска фабрика. Затварянето й през април и изтеглянето на продуктите й от магазините в международен мащаб е понижило риска от заразяване, само че може да има нови случаи поради дългия период на валидност и допустимо предпазване на продуктите у дома, означи европейският център. 

В началото на април органите за надзор на храните в някои европейски страни оповестиха, че италианската компания " Фереро " (Ferrero) е изтеглила избрани партиди шоколадови артикули " Киндер " (Kinder) поради съмнения за връзка сред продуктите и зараза от салмонела. 

Два варианта на вируса на салмонелата, които са резистентни към медикаменти, са били разпознати в 10 от общо 81 позитивни проби, взети в белгийския цех през декември и януари, в това число в мътеница, полуфабрикати и подготвени артикули. Мътеницата е от италиански снабдител, където не е засечена салмонела. 

Въз основа на наличните доказателства не са открити случаи на салмонела в други фабрики, заяви през вчерашния ден контролният орган.

Агенцията с централа в Стокхолм разгласи, че продължава да следи обстановката и насърчи тясното съдействие с органите за сигурност на храните в засегнатите страни. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР