Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е директен срещу Европа

...
Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е директен срещу Европа
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Украйна ще бъде възстановена и като много сериозна военна сила, което Путин не е очаквал


" Европейските страни ясно осъзнаха, че рискът е пряк против Европа - точно това беше повратната точка за това решение ". Това съобщи пред БНР Йордан Божилов - ръководител на Софийския конгрес за сигурност, по отношение на решението за изпращане на танковете " Леопард 2 " в Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9071
" За мен е изключително значимо единството на политическо равнище - и в НАТО, и в Европейски Съюз. Това е основното, с цел да се отбрани Европа, европейските страни и европейската народна власт ", разяснява той в изявление за предаването " Преди всички ". 

Въпреки всички старания, войната продължава, акцентира специалистът и добави мнението си, че е явно, че би трябвало да се предриемат други ограничения. По думите му войната би трябвало да спре.

Руският президент Владимир Путин очерта каква е неговата цел - тя е преначертаване на европейската карта и преразглеждане на историята, напомни Божилов. 

Според него е явно, че Путин губи войната. По думите му от една страна съветският водач не е очаквал тази опозиция на украинците, а от друга - не е очаквал и единството на европейските страни: " Путин получи доста по-силно единение и на НАТО, и на Европейски Съюз ". 

Йордан Божилов означи, че танковете, които ще бъдат изпратени на Украйна - и " Леопард ", и френските, и американските - като военно средство са доста по-способни от това, с което разполага Русия. В тактическо отношение те могат да имат доста съществено значение за поврата, счита той. 

Според него въпреки всичко танковете не са задоволителни, само че с всичката помощ, която се дава на Украйна, те може да имат доста съществено значение. По думите му ще са нужни няколко месеца, с цел да отидат танковете в Украйна. Докато това се случи, украинската войска има духа и волята да противостои, сподели специалистът. 

Той е безапелационен, че границите на Европа - по този начин, както са открити след Втората международна война, и правилата, върху които се гради европейската сигурност, не могат да бъдат нарушавани:  " Нарушаването от страна на Русия и на границите, и на правовите правила, с които Русия се е съгласила, е директна опасност за Европа ".

Според него реториката на Кремъл не почива на огромна основа. " Оказа се, че тази военна мощ е куха ", изрече мнението си Божилов. 

Той обаче уточни, че не би трябвало да се подценява нуклеарната опасност, с която си служи Русия. По думите му потреблението на нуклеарно оръжие и опасността за това са неприемливи. 

Русия употребява тази изразителност като средство за напън, акцентира той и добави: " В една модерна война виждаме всички благоприятни условия, с цел да се реализиран задачите, които в последна сметка са политически, те не са чисто военни, а те вървят против демократичните страни, които Путин смята за отживялост ". 

Русия активизира от ден на ден хора и очаквам, че ще се направи опит да се възвърнат територии, които си отвоюва Украйна, предвижда специалистът.

Според него съветското общество мощно поддържа тази война, макар всички премеждия. Той не вижда капацитет от страна на съветското общество за напън за прекъсване на войната, което би било най-бързото и безболезнено решение. 

Божилов вижда по скоро капацитет за позиционна война, в сравнение с за дейни дейности. 

Това, което ясно слагат другите страни в НАТО, е, че крайната цел е възобновяване на териториалната целокупност на Украйна - каквато беше до 2014 година, уточни той и съобщи:  " Очаквам, че Украйна ще бъде възобновена и като доста сериозна военна мощ, което Путин никога не е очаквал ". 

За участие на Украйна в НАТО на този стадий не бих приказвал, само че като съвременна европейска страна - да, сподели в умозаключение Йордан Божилов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР