Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване

...
Европейските страни трябва да се откажат от ултиматума за насрочване
Коментари Харесай

Мадуро отхвърли ултиматума от Евросъюза за предсрочен вот

Европейските страни би трябвало да се откажат от ултиматума за насрочване на изключителни избори във Венецуела, съобщи президентът на страната Николас Мадуро в изявление за турската телевизия " СиЕнЕн Тюрк ", оповестено в неделя. Ден по-рано Германия, Франция и Испания оповестиха, че са подготвени да признаят опозиционния водач Хуан Гуайдо за краткотраен президент на Венецуела, в случай че до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, напомня Mediapool.bg.
" Европа още веднъж прави неточност по отношение на Венецуела. Те пренебрегват нашата история, без значение от 200-годишната ни независимост. Ние се гордеем с нашата независимост, в нас тече кръвта на нашите освободители. Те са длъжни да се откажат от ултиматума, никой не смее да ни слага ултиматуми ", съобщи Мадуро. Според него водачът на венецуелската съпротива Хуан Гуайдо е " нарушил всички допустимо закони и конституцията " като се е провъзгласил за извършват длъжността на президент.
" Аз не осъждам, съд ще реши какви стъпки би трябвало да се подхващат за застраховане сигурността на нашата страна и нашата конституция ", означи той. Освен това той напомня, че в " най-скоро време в страната ще има парламентарни избори ", а следващите президентски са планувани за 2020 година Мадуро също по този начин разяснява, че американският президент Доналд Тръмп недооценява нито Венецуела, нито Латинска Америка, нито целия останал свят. " Той не е водачът, който може да се оправи с компликации ", сподели още венецуалският президент.
По-рано в неделя венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса също съобщи в Организация на обединените нации, че никой няма право да слага периоди, нито да ни споделя дали би трябвало да има избори или не. Преди това държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани всички страни да поддържат венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той назова " противозаконна мафиотска страна “ на Николас Мадуро. Русия от своя страна още веднъж упрекна Съединени американски щати, че се пробват да извършат прелом в латиноамериканската страна.
Междувременно военният аташе на посолството на Венецуела във Вашингтон полковник Хосе Луис Силва се отхвърли от държавното управление на президента Николас Мадуро. Пред Ройтерс той декларирал в офиса си, че поддържа водача на опозицията Хуан Гуайдо и че във Венецуела би трябвало да бъдат проведени свободни и почтени избори. " Службата на военния аташе не признава президента Николас Мадуро, който счита за грабител и признава Хуан Гуайдо за законен краткотрайно изпълняващ длъжността президент “, съобщи Силва, представен от Франс прес. " Тази позиция е в сходство с конституцията и законите на Венецуела. Призовавах моите братя военни също да поддържат Гуайдо “, добавя той.
35-годишният Гуайдо се разгласи на 23 януари за краткотрайно изпълняващ длъжността президент, а настоящият държавен глава Николас Мадуро назова това опит за прелом и разгласи разкъсване на дипломатическите връзки със Съединени американски щати, които поддържаха съперника му. Междувременно обаче държавното управление на Венецуела прекрати заповедта, според която личният състав на американското посолство разполага със 72 часа да напусне страната, заяви Асошиейтед прес. Министерството на външните работи в Каракас сподели, че се водят договаряния за отварянето на работа за отбрана на ползите на Съединени американски щати във Венецуела и че ще бъде позволено на чиновниците на посолството да останат в страната, до момента в който текат договарянията. В известието се споделя, че в случай че до 30 дни не бъде реализирано съглашение за основаването на такава работа, тогава чиновниците на посолството ще би трябвало да изоставен Венецуела.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР