Европейските страни ще започнат есенно-зимния период с недостиг на газ

...
Европейските страни ще започнат есенно-зимния период с недостиг на газ
Коментари Харесай

Газпром: Европа ще навлезе в есенно-зимния период с недостиг на газ в хранилищата

Европейските страни ще стартират есенно-зимния интервал с дефицит на газ в подземните си складове. В същото време внезапното повишаване на борсовите цени на газа в Европа е породено от външни фактори, а не от структурата на организацията на европейския газов пазар. Това заяви Елена Бурмистрова, зам.-председател на Управителния съвет на " Газпром " и генерален директор на " Газпром износ ", в изявление за корпоративното списание на " Газпром ", предава.

Бурминстрова напомни, че предходната зима поради студената зима и продължителната студена пролет е изтеглен рекорден размер газ (66 милиарда куб. м) от европейските подземни газохранилища, а интервалът на впръскване на газ този сезон стартира три седмици по-късно от нормалното.

" Към средата на септември изоставането в подаването на газ в Европа надвиши 22 милиарда кубически метра. Експерти в Европа и Азия споделят, че това закъснение не може да бъде обезщетена. Тази обстановка сигурно ще подтиква търсенето и ще се отрази на цените ", уточни тя.

Говорейки за покачването на борсовите котировки за газ в Европа, Бурмистрова означи, че това е резултат от въздействието на външни фактори, а не от модела на организация на газовия пазар.

" Сред тези фактори са общите съмнения в пазарната обстановка и неравномерността на възобновяване му в обособените страни, както и потокът на огромни размери полутечен естествен газ (ВПГ) към азиатския пазар. В момента терминалите за приемане на ВПГ в Европа, съгласно Gas Infrastructure Europe, са заредени на към половината от потенциала си. Освен това значима роля изигра волатилността на световната търговия с полутечен природен газ, която трябваше да бъде обезвредена от европейските обекти ", изясни мениджърът.

В същото време Бурмистрова добави, че по-рано благонадежден метод за минимизиране на ценовите съмнения на пазара са били договорите с нефт и многомесечното осредняване, което е дало опция да се " заглушават "  някои от външните съмнения.

" Въпреки това, сегашната архитектура на пазара значително се основава на котировките на ликвидни търговски зали. И в нашето портфолио делът на договорите, привързани към спот цените и форуърд котировките на европейските търговски етажи, също се е нараснал доста през последните години ", сподели тя. 

В същото време " Газпром " уголемява потреблението на индексиране на цените за по-стабилни форуърдни артикули, с цел да подсигурява предвидимост на паричния поток, уточни тя. " Това са артикули с по-дълги времеви бази, като тримесечия и години ", изясни Бурмистрова.

Кризата в европейската газова промишленост ескалира тази есен, откакто спот цените на газа започнаха да се повишават, надхвърляйки 1000 $ за хиляда кубически метра и съвсем доближи 2000 $ за хиляда кубически метра на фона на ниската претовареност на газохранилищата. Според наблюдаващи рецесията е провокирана от комплекс от фактори. Едно от тях е избухливото повишаване на търсенето на газ в Азия, което провокира повишение на котировките на азиатския пазар, както и приключване на доставки от европейското направление. Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че делът на вятърната сила в Европа понижава. Основната причина за високата колебливост на пазара на газ обаче беше ниската претовареност на оборудванията за предпазване на газ. Към средата на октомври европейските подземни газови складове са цялостни със 71% от размера на газ, набран от тях през предишния сезон. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР