Европейските страни се подготвят за евентуалната победа на Доналд Тръмп

...
Европейските страни се подготвят за евентуалната победа на Доналд Тръмп
Коментари Харесай

The Washington Post: Европа обсъжда създаване на алтернатива на НАТО

Европейските страни се приготвят за възможната победа на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати. Те изследват опцията за основаване на „ допълнение към НАТО “, която може да действа без Съединени американски щати, настояват източници на The Washington Post.

Европейски чиновници са почнали да разискват опция на Северноатлантическия алианс, откакто Тръмп разказа по какъв начин е заплашил да не пази страните от НАТО, в случай че бъдат нападнати от Русия. Очаква се новата конструкция да покрие целия континент, да работи съгласно гаранциите за сигурност на Съединени американски щати, само че също по този начин „ може да служи като надеждна опция, в случай че гаранциите на Съединени американски щати бъдат оттеглени “. Дискусиите обаче са затънали в нормалните разногласия, написа вестникът. Франция и Германия не могат да се схванат „ кой ще заплати сметките “, а Източна Европа не има вяра, че Западна Европа ще отговори на заканите от Русия. Освен това не е ясно по какъв начин европейските страни ще си обезпечат нуклеарен щит. Както написа изданието, даже и да съумеят, той ще бъде „ по-нисък от съветския боеприпас в най-лошия сюжет, който би бил нуклеарна война “.

Според The Washington Post европейските водачи и публични лица са наясно с нуждата да взаимодействат по въпросите на сигурността с Доналд Тръмп и неговите съдружници, само че го вършат „ с огромна компликация “. Те се опасяват от връщане към дните, когато републиканецът „ застрашаваше трансатлантическите връзки “. Някои представители на страни от Европейския съюз се пробват да открият връзки с обкръжението и поддръжниците на Тръмп. Например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, по време на пътешестване до Съединените щати, приказва пред „ другарската на Тръмп “ консервативна фондация „ Наследство “ и посети завода на Lockheed Martin в Алабама, с цел да подчертае какъв брой доста съдружниците купуват от американски производители на оръжия. Както оповестява Bloomberg, членовете на НАТО са разискали на Мюнхенската конференция по сигурността опцията за съветска офанзива против една от страните от Северноатлантическия алианс. Според организацията те считат, че тази опасност изисква " незабавен отговор ". Страните от НАТО от ден на ден се съмняват, че Съединени американски щати ще запазят „ обичайна си роля в отбраната на Европа “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР