Европейските страни са на път да изпълнят целта за запълване

...
Европейските страни са на път да изпълнят целта за запълване
Коментари Харесай

Европейските газови хранилища са близо до постигането на целите си, но за това ще се наложи да се плати скъпо

Европейските страни са на път да изпълнят задачата за запълване на газовите складове до началото на тази зима, само че разноските ще бъдат над от 50 милиарда евро (по-точно 51 милиарда долара), 10 пъти повече от историческия индикатор.

Европейските държавни управления са загрижени, че съкращенията на Русия в доставките по газопровод за Германия ще лишат страните от способността да изпълнят задачите за попълване на хранилищата през зимата.

Те съумяха устойчиво да усилят размерите на съхранявания на газ посредством ограничение на търсенето, прекосяване от газ към въглища за някои електроцентрали и увеличение на вноса на полутечен природен газ (ВПГ).

Европейските уреди за предпазване на газ бяха цялостни на 70,54% във вторник, над междинната стойност за последните 5 години от 70,32%, съгласно данните на “Газова инфраструктура на Европа”, оповестени в четвъртък. Нивата също бяха близки до междинното за последните 10 години от към 71,40%.

Европейският съюз има за цел да запълни складовете до 80% до 1 ноември, с цел да обезпечи буфер за зимните месеци на пиково търсене. Европейски Съюз е сложил и междинни цели за всяка страна за всеки месец.

Германия, която е най-силно наранена от съкращенията на доставките на газ от Русия, си е сложила по-висока цел и се стреми да запълни складовете до 95% до ноември.



„ Европейски Съюз при започване на юли към този момент надвиши междинната си цел за 1 септември и е на път да реализира задачата си от 1 ноември “, сподели Джейкъб Мандел, старши чиновник по стоките в “Аврора Енерджи Рисърч”.

Увеличаването на вноса на ВПГ е помогнало. През първата половина на 2022 година Европейски Съюз е внесъл 21,36 милиона тона, спрямо 8,21 милиона тона през същия интервал преди година.

През юни, за първи път в историята, американският ВПГ обезпечи повече газ за Европа, в сравнение с тръбопроводите от Русия.

Въпреки това, до момента в който задачата е на път да се реализира, анализаторите предизвестяват да не се самодоволства и предизвестяват, че зависимостта на Европа от съветския газ надалеч не е завършила.

„ Европа към момента зависи от две неща: какъв брой студена ще бъде зимата и по какъв начин ще тече съветският газ. Несигурността към двата фактора евентуално ще усили цените, даже в случай че запасите продължат да нарастват през идващите месеци “, сподели петролният анализатор Джовани Стауново.

Анализатори и специалисти от промишлеността предизвестяват, че ще бъде невероятно да се запълнят газовите складове до целевото равнище, в случай че Русия изцяло прекъсне доставките по газопровода „ Северен поток-1 “ за Германия.

Високи цени

Частните компании са главно виновни за пълненето на хранилищата. Европейските държавни управления предложиха тласъци като кредитни линии, заеми и дотации, с цел да им оказват помощ да купуват газ, когато цените доближат рекордно високи равнища.

Цената на холандския газов хъб ТТФ се е нараснала съвсем три пъти от началото на годината заради забавянето на доставките на съветски газ през “Северен поток-1” и напрежението на международния пазар.



Това прави пазаруването на газ на едро скъпо начинание.

„ Хипотетично замяната на “Северен поток-1” тази зима, въз основа на бъдещата цена на ТТФ за зимния сезон, ще коства на Европа повече от 50 милиарда евро, което е към 10 пъти повече, в сравнение с е било в исторически проект “, сподели Калъм Макферсън, началник на суровинни артикули на “Инвестек”.

Симон Талиапиетра, старши помощник в мозъчния концерн “Брюгел”, пресмята, че Европа ще би трябвало да похарчи 26 милиарда евро, с цел да запълни оборудванията за предпазване на газ до 80% в съпоставяне със сегашните равнища.



Мандел от “Аврора” прави оценка общите разноски за газ, изпомпван в хранилищата в Европейски Съюз, откогато задачите бяха избрани през юни, на към 19,8 милиарда евро, като се одобри, че целият газ, изпомпван в хранилищата, е бил и ще бъде закупен на борсови цени от холандския хъб ТТФ.

Той чака, че в този момент ще са нужни спомагателни 35,5 милиарда евро, с цел да се изпълнят трезорите на Европейски Съюз до задачите, което ще докара общата сума до над 55 милиарда евро.

„ Също по този начин бих оценил спомагателните разноски за потребление на хранилището на сред 300 милиона и 600 милиона евро “, сподели той.

Разходите за зареждане на складове могат да бъдат трансферирани на потребителите посредством още по-високи сметки за сила или посредством данъчно облагане, споделят анализатори.

Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, предишния месец предложи на всички държави-членки потреблението на газ да бъде понижено с 15% от 1 август, с цел да помогне на хранилищата да се запълнят по-бързо.

Според специалистите запасите на газ в Европейски Съюз са към 78,81 милиарда кубически метра.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР