Европейските средства за България не са застрашени В борбата корупцията

...
Европейските средства за България не са застрашени В борбата корупцията
Коментари Харесай

България има амбиции за реформи, но и много пречки пред тях, отчита комисия на ЕП

Европейските средства за България не са застрашени
" В битката корупцията основна не е фигурата на основния прокурор, а това системата да работи. В България има и позитивни знаци - подобен е упоритостта за бързи промени, само че има и доста спънки това да се случи. " Това съобщи нидерландската депутатка София ин`т Велд от " Обнови Европа " - част от делегацията на евродепутати от комисията по бюджетен надзор (CONT), посетила България. София ин`т Велд напомни, че беше на посещаване у нас и през септември предходната година в границите на аудиенция на комсията LIBE.

" В прочут смисъл тогава повдигахме същите въпроси. Ситуацията в България се промени. Тогава държавното управление беше служебно, а в този момент е определено постоянно със своята доста амбициозна стратегия за битка с корупцията. През септември изразихме терзания във връзка с последващите ограничения в битката с корупцията. Днес още веднъж имахме среща с основния прокурор, само че нямам чувството, че е реализиран значителен прогрес ", сподели София ин`т Велд. Обсъдени били и случаите със глобите по закона Магнитски и така наречен " Барселонагейт ", само че от есента до момента и по тези следствия няма прогрес, акцентира тя.

По думите й в България се следи в огромна степен омраза сред основния прокурор и други институции - в тази ситуация държавното управление и Народното събрание.  " Проблемът в България е неналичието на следствия и прокурорски дейности. Надявам се да бъдат признати нови закони и те да трансформират метода, по който работи системата ", сподели депутатката от " Обнови Европа ".

Основна тематика на диалозите при визитата на делегацията на CONT била контролът над бюджетните институции в България. Понякога полемиките не били лесни, защото касаели това, което се случва в България - прозрачността и разбора на метода, по който се извършват европейските планове. Това съобщи ръководителят на делегацията на CONT Томаш Здеховски (ЕНП, Чехия).

Депутатите от Екологичен потенциал бяха в България за 3 дни за изследване на обстоятелствата по отношение на обвиняванията в корупция и злоупотреби с обществени средства в България с евентуално отражение върху финансовите ползи на Европейски Съюз.

" Имахме доста добра опция да добием систематизирана информация по какъв начин се усвояват бюджетните средства. Не приказваме за пари от Брюксел, а за наши и ваши пари, по тази причина би трябвало да упражняваме надзор. Очакваме българските управляващи да осъществят действителни промени в битката с корупцията. В момента, за жалост, следствията не са довели до действителни резултати. Има потребност от в допълнение опростяване и на разпоредбите за асимилиране на бюджетните средства. Управлението на европейските и националните пари би трябвало да се усъвършенства ", съобщи чешкият евродепутат Томаш Здеховски.

Работната стратегия на делегацията включваше срещи с премиера Кирил Петков, с министъра на финансите Асен Василев, зам.-министъра на земеделието Момчил Неков, основния прокурор Иван Гешев, както и с висши държавни и държавни чиновници, които са директно или индиректно свързани с администрирането и ръководството на европейските фондове в България, в това число от Министерството на вътрешните работи, Народното събрание, Изпълнителната организация, отговаряща за одита на средствата от Европейски Съюз, Сметната палата, ИСУН 2020, Националното съдружие на общините, с представители на организации на гражданското общество, проверяващи публицисти.

Здеховски акцентира, че пред българските политици евродепутатите повторили, че битката с корупцията е дълготраен развой и няма да се случи елементарно.  " Трябва да работим взаимно, с цел да се промени ситуацията в България - да има един закон и той да е за всички, без значение дали приказваме за богаташи или за елементарни хора ", изрично съобщи ръководителят на задачата, посетила България.

Томаш Здеховски не даде образец за съответна община, за която са получени сигнали за корист, тъй като говорили по-общо. CONT обаче разполага с съответни доказателства за планове, при които има корупция на общинско равнище и такива, свързани с проведена престъпност. Те не са разследвани, акцентира чешкият евродепутат.

Посещението на комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал е постоянна задача, каквито ще има и в бъдеще. Досега по самодейност на CONT са били посетени Словакия, Унгария и Чехия. Подобни визити на CONT предстоят в тази година в Кипър и Нидерландия, а следващата година - в Унгария и Турция, посочи Ришард Чарнецки (ЕКР, Полша).

Екологичен потенциал може да изиска прекъсване на средствата за дадена страна членка, само че за това са нужни още доказателства за злоупотреби.

" Най-общо вашите пътища може да са доста евтини, само че в случай че планът се съфинансира от европейските фондове, цената бързо скача. Има съответни случаи и доказателства за това от 2004 година насам ", заяви Томаш Здеховски.

" Разглеждахме общата картина и систематичните проблеми и злоупотреби с евросредства в България. Проблеми има в някои съществени посоки - публични поръчки, инфраструктурни планове. Целта на визитата е да разгледаме случаи на злоупотреби в предишното. Най-много работа следва по 4 съществени тематики - правосъдна промяна, която да подсигурява независимостта на системата, промяна в КПКОНПИ, обновяване в организацията по публичните поръчки, което е едно от основните звена, в които се рапортуват злоупотреби и по-силно взаимоотношение с европейската прокуратура ", съобщи българската евродепутатка от С&Д Цветелина Пенкова.

В никакъв случай не са застрашени европейските средства за България на този стадий, безапелационна е Пенкова.

С нея се съгласи и българският евродепутат от ЕНП Андрей Новаков. Той напомни, че България няма утвърдена нито една оперативна стратегия, по тази причина няма пари, които да бъдат под опасност от прекъсване.

" Ние не посетихме нито един план, финансиран с европейски средства. Мнението, което образува делегацията е въз основата на срещи с министерствата ", сподели Новаков.

" Ще има обстоен отчет от комисията CONT с рекомендации към българските управляващи. Представители на Европейска комисия също ще подхващат следващи дейности по висящите въпроси. Нашата задача не е да влияем на някого, а да получим обща визия къде се намираме сега и по какъв начин промените да се ползват, " добави Виола декор Крамон-Таубадел (Зелените/ЕСА, Германия).

По проблема с така наречен къщи за посетители, при които злоупотреби бяха към този момент потвърдени, немската евродепутатка посочи, че възобновяване на пари от страна на България към европейския бюджет към този момент се случва. Но не крайният бенефициент връща тези пари, а средствата идват от данъкоплатеца.

Андрей Новаков заяви, че при този случай крайният адресат е предаден на Национална агенция за приходите за наложително изземване на въпросните активи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР