Европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви категорично отрекоха, че решението

...
Европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви категорично отрекоха, че решението
Коментари Харесай

Сестри Стоеви: Не сме преговаряли с никоя чужда държава, ще играем за собствените си имена

Европейските шампионки Габриела и Стефани Стоеви изрично отхвърлиха, че решението им да не играят повече за България е подбудено от тяхно предпочитание да се състезават под флага на Франция. Вчера президентът на БФ Бадминтон Володя Златев съобщи на конференция, че “има такива индикации, отзиви и условия, които навеждат натам”.

24-годишната Габриела и една година по-малката Стефани от години живеят и упражняват във Франция, където се състезават в локалното клубно състезание. Те играят за тима Иси льо Мулино, с който предходната година завоюваха бронзови медали на Световното клубно състезание.

Както е известно, сестри Стоеви оповестиха преди ден, че стопират да играят за България, защото са афектирани и извънредно разочаровани от отношението на БФ бадминтон и в частност на ръководителя й Володя Златев, който по думите им пренасочвал част от полагащите им се средства за подготовка и участия в шампионати към други състезатели от националния тим. На специфична конференция той опроверга тези изказвания и сподели документи в своя отбрана. Министерството на младежта и спорта към този момент стартира инспекция по случая.

“Пълни измислици са изказванията, че ще сменяме паспорти, че ще играем за Франция и че треньорът ни ни е подтикнал да вземем това решение, съобщи в изявление за Българска национална телевизия Стефани Стоева. - Наистина сме доста разочаровани, че тези хора приказват тези измислици и без никакво доказателство упрекват треньора ни по подобен метод. Наистина е доста грозно, тъй като треньорът ни единственото, което е правил за нас, е да ни поддържа, да ни приготвя и да не разрешава да се отхвърляме от това, за което се борим.”

“Беше ни се натрупало от много време, не е единствено от в този момент. От много години не се устоя и не можем да продължим да се борим. И просто стигнахме до това решение, че е време да създадем друга крачка и да не продължаваме повече”, сподели от своя страна Габриела.

“Нещата с годините се струпаха доста. Ние не искахме да се стига до това решение, до подобен скандал. Мислехме, че с годините ще се оправят тези неща, че ще има някакво схващане от двете страни, само че виждаме, че такова схващане няма да има и за в бъдеще, в действителност сме доста разочаровани”, поддържа я Стефани.

“Оттук насетне ще се борим само и единствено за нашите имена. Знаехме какъв риск поемаме с отхвърли ни да играем на Европейските игри, международното и олимпиадата. Мисля, че направихме добър избор за нас, защото към този момент не се устоя това нещо. Не разбирам за какво желаят да ни санкционират и да ни взимат спортните права. Мисля, че няма да сме първите, които ще играят единствено и само за имената си”, сподели още Габриела Стоева /б.р. през вчерашния ден ръководителят на БФБадминтон Володя Златев разгласи, че според правилника и договорите им сестрите подлежат на тригодишно наказване, а спортният шеф Орлин Цветанов дефинира като “ритуално самоубийство” решението на двете девойки..

“Мисля, че е долна постъпка от тяхна страна да споделят, че желаят да ни санкционират, да ни стопират спортните права. Мисля, че тези неща са непотребни. Това че ние решаваме да не играем на олимпиадата, европейските игри и международните шампионати само би трябвало да ни тежи на нас двете, тъй като ние работим и се трудим всеки ден за тези шампионати и това са нашите фантазии. Доста неща изговориха, откакто ние пречим толкоз доста и ги наскърбяваме, че са “туристи”, какво толкоз неприятно има, в случай че вземем решение да се откажем да играем на тези шампионати. Нека да дадем път на другите”, съобщи Стефани Стоева.

“Мисля, че хората в БФБ не са осведомени с разпоредбите, защото има много състезатели, които сменят страната си. Мога да дам образец с една индонезийка, която си смени паспорта за Австралия, беше осъдена за 3 години да не взе участие на международни и на Азиатски игри, само че си участваше на интернационалните шампионати. Така че не мисля че това, че отхвърляме да играем на олимпиадата за България, ще ни попречи да се състезаваме на интернационалните турнири”, добави тя.

Габриела и Стефани са безапелационни, че за тях връщане обратно няма и те няма да трансформират решението си.

“Връщане обратно няма. След конференцията на федерацията ние разбрахме едно - че президентът на БФБ не е откровен. Той сподели, че ни поддържа, тъй като имаше медийно внимание. Но в действителност не е по този начин. Пожелаваме на нашите съотборници с републикански трофеи, които страдат поради нас, както го изкараха на конференцията, да реализират повече от нас в бъдеще”, безапелационни бяха сестри Стоеви.

Двете състезателки сигнализираха още преди три години, че имат проблеми с финансирането от страна на Българската федерация по бадминтон, само че тогава признаха, че, в случай че това продължи, може да обмислят разновидността да се състезават за друга страна. Думите на сестри Стоеви в изявлението по-долу.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР