Европейските регулаторни органи представиха нова референтна цена за втечнения природен

...
Европейските регулаторни органи представиха нова референтна цена за втечнения природен
Коментари Харесай

ЕС обяви нова глобална референтна цена на втечнения природен газ

Европейските регулаторни органи показаха нова референтна цена за втечнения природен газ (ВПГ) като част от проектите за налагането на таван на цените на газа, в случай че те стартират още веднъж да се повишават по сходство на предходната година, когато Русия понижи доставките, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция. 

Референтната цена, основана на световните цени на втечнения природен газ и обявенa в сряда вечерта, ще бъде употребена редом с европейските цени на газа, с цел да се стигне до стремежи таван, при все това в този момент и двете са много под предлаганите като таван равнища.

От 15 февруари цената на газа в Европа ще стартира да бъде " потискана ", в случай че в границите на три дни трансферира 180 евро за мегаватчас, а сред двете референтни стойности има разлика от 35 евро/мегаватчас.

В сряда вечерта референтната цена на ВПГ беше 55,21 мегаватчаса по данни на Агенцията за съдействие на енергийните регулатори (ACER).

На европейския хъб в Нидерландия газът затвори в сряда при цена от 59,30 мегаватчаса, или разлика от 4 евро, надалеч под цената, предвиждана за задействане на ценовия таван.

Цената на газа в Европа доближи 140 евро/мегаватчас в средата на декември, само че по-късно падна заради извънредно топлото време в Европа и цялостните газохранилища.

Агенцията за съдействие на енергийните регулатори даде стартира предишния месец да прави оценка за вероятните цени на ВПГ в Европа като част от проекта до април да пусне в ход нова референтна цена за втечнения природен газ в хода на цялостната подмяна на съветския тръбен газ с полутечен.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР