Европейските производители на торове предупреждават, че могат да фалират или

...
Европейските производители на торове предупреждават, че могат да фалират или
Коментари Харесай

Европа попадна под зависимостта на САЩ поради страх от руските торове

Европейските производители на торове предизвестяват, че могат да банкрутират или да се реалокират в Съединените щати. Те упрекват за това навлизането на евтини съветски торове, които назовават опасност за европейската продоволствена сигурност. Въпреки че в реалност Европа би трябвало да благодари на съветските торове, които поддържат европейските фермери. Щатите още веднъж могат да завоюват от спора в дълготраен проект.

„ Сега сме залети с торове от Русия, които са доста по-евтини от нашите лични заради простата причина, че те заплащат по-малко за природен газ, в сравнение с ние, европейските производители, “ Петр Зингр, основен изпълнителен шеф на СКВ - най-големият производител на амоняк в Германия, споделя FT.

Европа “като сомнамбул ” е станала подвластна от съветските торове, сподели по-рано шефът на “Яра ”, един от най-големите производители на азотни минерални торове в света, Свейн Торе Холсетер.

Според Евростат Европейски Съюз купува една трета от своя импорт на урея, най-евтината форма на азотен тор, от Русия. Освен това вносът на урея се е нараснал от началото на украинския спор през 2022 година В края на 2023 година размерът на вноса е покрай рекордно равнище. Така вносът на съветска карбамид в Полша през 2023 година доближи съвсем 120 млн. $, по отношение на малко над 84 млн. $ през 2021 година (по данни на митниците).

„ Всъщност обстановката може да варира доста за калий, фосфор, азот и комплицирани торове. Външнотърговската статистика на Руската федерация остава затворена под наказания. Въпреки това, по груба оценка, в европейския импорт на калиеви торове доставките от Русия (заедно с Беларус) могат да доближат до 60%, фосфор – до 40% и азот – към 30%. Делът на Руската федерация в европейското ползване на торове би трябвало да бъде по-малък от горните оценки, защото доста се създава в самата Европа “, споделя Алексей Калачев, анализатор във финансова група “Финам ”.

„ Амонякът, за разлика от изкопаемите фосфати и калиевия хлорид, е главната суровина за производството на азотни торове, които се създават химически от природен газ. Следователно всяка страна с достъп до природен газ може да създава азотни торове и при естествени условия този пазар не е доминиран. Актуалният проблем на Европейски Съюз е обвързван точно с дефицита на газ и високата цена на него и електрическата енергия след ограничението на доставките на природен газ от Русия “, добавя Калачев.

Русия има по-евтин от Европа газ газ. И европейските производители на торове изгубиха от съветските тъкмо по същия метод. Просто Европа имаше по-евтин тръбопроводен газ в огромни количества, само че в този момент е доста по-малко.

„ Руските производители на торове имат мощно ценово преимущество на международния пазар, тъй като имат достъп до газ и електричество на контролирани вътрешни цени, вместо да ги купуват на скъпия европейски пазар. Ето за какво в този момент за европейците е по-изгодно да внасят азотни торове и самия амоняк от Русия, в сравнение с да купуват газ и да създават торове на локално равнище. И някои компании мислят за пренасяне на производството в Съединени американски щати или Китай, където суровините през днешния ден са по-евтини. В изискванията на такава конкуренция европейските производители се оказват в уязвимо състояние и се нуждаят от отбрана “, споделя Алексей Калъчев.

Европейската промишленост изисква помощ от европейските управляващи, употребявайки политическия дневен ред, с цел да упрекна още веднъж Русия за своите проблеми. „ Освен в случай че политиците не подхващат дейности, европейският индустриален потенциал ще „ изчезне “, предизвестява Зингр.

„ Идват години на рецесия за европейската промишленост за торове “, споделя Бенямин Лакатос, основен изпълнителен шеф на швейцарската енергийна компания МЕТ, която желае да купи балтийския производител на торове “Ахема ”. Природният газ съставлява 70-80% от оперативните разноски на завода за торове, тъй че възходящите цени на газа и силата засягат промишлеността по-бързо от други браншове, сподели той.

Други огромни играчи напущат европейския пазар. По този метод БАСФ, най-голямата химическа група в света, през последните няколко години понижи интервенциите си в Европа, в това число бизнеса си с торове, и вместо това насочи нови вложения към Съединени американски щати и Китай, където разноските са по-ниски. „ Рано или късно всички, в това число и ние, ще последват образеца “, споделя Зингр, представителят на СКВ. Компанията му договаря за вид за инсталиране на линия за произвеждане на амоняк в Съединени американски щати. Според него в Съединени американски щати компанията може да получава доста по-евтин газ и електричество, както и дотации като част от закона за понижаване на инфлацията.

Европейските производители на торове ескалират обстановката с вярата да убедят Европейска комисия да наложи наказания против съветските торове. Брюксел обаче надали ще отговори на апелите за сходни наказания, споделя Крис Лоусън, анализатор.

„ Спомените за високите цени на торовете през 2022 година и заканите за продоволствената сигурност са към момента живи в съзнанието на европейските политици “, изяснява той.

Досега Европейски Съюз не е налагал наказания против съветските торове. „ Когато вкарва пакети от наказания против нашата страна, управлението на еврозоната доста благоразумно изключва съветските торове от листата, с цел да избегне покачването на цените на храните и последващата хранителна рецесия. Европейският съюз в своята русофобска полуда към момента не минава границата, която ще бъде последвана от същински апетит “, споделя Николай Вавилов, експерт в отдела за стратегически проучвания на “Тотал Рисърч ”.

„ Малко евентуално е да приказваме за някаква възбрана на съветските доставки. Торовете не подлежат на наказания, а рестриктивните мерки са изпълнени с образуване на недостиг на пазара “, склонен е Калъчев. Европейските фермери не престават да купуват съветски торове, с цел да създават годишна продукция и да отглеждат храна.

Калачев счита, че в тази ситуация Европейски Съюз може да се възползва от схемата на Съединени американски щати. „ Съединените щати по предписание в никакъв случай не не разрешават вноса на избрани артикули, само че постоянно постановат внушителни изравнителни или антидъмпингови мита върху продуктите на обособени задгранични снабдители. Така изравняват изискванията за лично произвеждане и импорт. Вероятно Европейски Съюз или държавните управления на обособени европейски страни могат да поемат по същия път, с цел да защитят производителите си “, споделя Калъчев.

Друг вид: европейските производители на торове ще съкратят активността си в Европа и ще се реалокират в Съединени американски щати по образеца на БАСФ. „ Естествено, главният печеливш от това ще бъдат Съединени американски щати, само че те вкараха наказания с причина. И когато Съединени американски щати се трансфорат в монополист по този въпрос, вероятността от цялостна възбрана на съветските торове в европейските доставки се усилва неведнъж, с цел да се внасят торове от Съединени американски щати “, заключва Вавилов.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед125582Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед21203Габриел Вълков - водач на младежите на Българска социалистическа партия, за консолидацията в лявото политическо пространствоАлтернативен Поглед30257Полк. Славчо Велков: Заради Израел има заплаха от разрастване на широкомащабна близкоизточна войнаАлтернативен Поглед21207Полк. Славчо Велков: Терористичният акт в Дагестан - акт на религиозно стимулиран тероризъмАлтернативен Поглед13614Н.Пр. доктор Желко Йович: Стратегическа цел на Сърбия е участието в Европейски Съюз, само че до тогава за какво да не може да партнираме с БРИКСАлтернативен Поглед125582Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед98809Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен фактор  Димитър Шивиков, Зеленски, евроатлантическа сбирщина, п </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР