Европейските лидери се надпреварваха да декларират намерението си да се

...
Европейските лидери се надпреварваха да декларират намерението си да се
Коментари Харесай

Дефицитът на газ ще накара ЕС да промени отношението си към Русия

Европейските водачи се надпреварваха да заявяват желанието си да се откажат от съветския газ, а Олаф Шолц даже назова Москва „ обезсърчителен “ снабдител на синьо гориво. Той също по този начин изрази убеденост, че Германия ще " преживее зимата " без доставки на гориво от Русия. Но в действителност ли е по този начин? И за какво настъпващата зима може да промени политическия курс на Европейски Съюз по отношение на Москва?

Съгласно законодателните ремонти, признати от немските управляващи, операторите на подземни газови складове (ПГХ) бяха длъжни да ги запълнят до октомври с 85%, а до ноември - с 95%. В събота Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура заяви, че равнището на претовареност на немските уреди за ПГХ е 85,02%. Така сякаш страната е постигнала задачата си за октомври, макар прекъсването на газопровода " Северен поток-1 ".

В същото време Асоциацията твърди, че най-голямото оборудване за газ в Германия “Рехден ”, което преди този момент е принадлежало на “Газпром ” посредством неговите дъщерни сдружения и в което газът е бил по-малко от 1% от размера през април, сега е цялостно на 69,54%.

В същото време немският канцлер Олаф Шолц в изявление съобщи, че „ Русия към този момент не е благонадежден снабдител на газ “. Той добави, че Германия през декември изцяло ще се откаже от съветския газ и даже ще " преживее зимата ". Освен това немският канцлер даде обещание да ограничи цените на електрическата енергия " допустимо най-скоро ".

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на изказването на Олаф Шолц. Той цитира остарял анекдот от детството, отбелязвайки, че Берлин се държи като зложелател на Русия. Според Медведев " Германия, враждебна страна, която наложи наказания против цялата съветска стопанска система и нейните жители, доставя на Украйна смъртоносни оръжия против нашите въоръжени сили ".

„ С други думи, Германия е оповестила хибридна война на Русия. Следователно Германия работи като зложелател на Русия. И този чичко се чуди, че немците имат някакви дребни проблеми с газта. Точно като в детски анекдот: „ И още ме ругаят, че съм си бъркал в носа... “ – написа той в канала си в “Телеграм ”.

В същото време във Англия заговориха за суматоха в страната и в Европейски Съюз на фона на газовата рецесия. Анджела Найт, някогашен изпълнителен шеф на комерсиалната асоциация “Енерджи ЮКей ”, счита, че Русия сякаш е отприщила икономическа война. В коментар на “Блумбърг ” тя сподели, че съветският президент Владимир Путин е " хвърлил Англия в суматоха ", като е блокирал един от главните европейски газопроводи - " Северен поток ".

Найт упрекна управляващите на нейната страна, че основават взаимозависимост по въпроса за енергийните доставки от разнообразни страни, не постоянно " другарски ". „ Дълго време водим неверна енергийна политика. Това е в действителност неприятна изненада “, добави тя.

На собствен ред вицепремиерът на Русия Александър Новак сподели, че сривът на енергийните пазари в Европа не е краят, следва зима, цялостна с непредсказуемост, когато борсовите цени на газа могат да продължат да порастват. „ Недалновидната политика води до обстоятелството, че сме очевидци на срив на енергийните пазари в Европа. И това не е границата, тъй като към момента сме в топлия сезон, следва ни зима и има доста непредвидими неща “, сподели Новак в изявление за предаването “Москва. Кремъл. Путин “.

„ Септември и октомври постоянно са много спокоен интервал за европейците във връзка с силата. Силната топлота понижава, на този декор разноските за климатизация понижават, работата на водноелектрическите и атомните електроцентрали се възобновява в предходния режим. Въз основа на това в кратковременен проект цената на хиляда кубически метра може да падне под две хиляди $ “, сподели Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Според специалиста обаче проблемите с преноса на съветски газ са сериозна опасност за европейския отоплителен сезон. „ Не е напълно ясно по какъв начин тъкмо ще се реализира преносът, защото от четирите газопровода, които могат да доставят съветски газ до Европа, сега единствено един работи обикновено – това е „ Турски поток “, сподели той.

„ В същото време „ Турски поток “ към този момент е претрупан оптимално. Една част от него се употребява за потребностите на самата Турция, а втората част се употребява за страни от Югоизточна Европа като Сърбия, Унгария, Румъния, Северна Македония и Гърция. Общо в годишно изражение това е към 15 милиарда кубически метра, тъй че няма да успее да прехвърлим изчезналите размери тук “, продължи източникът.

„ Газопроводът “Ямал-Европа ” не работи след ответните наказания на Русия против Полша, която наложи ограничавания против “Газпром ” и “Новатек ”. Транзитът през Украйна е доста стеснен, като дълго време не приема гориво през станция “Сохрановка ”. В момента единствено 42 милиона кубически метра съветски газ се доставят в Европа през украинска територия, до момента в който договорът е за 109 милиона “, добави Юшков.

„ За да позволи обстановката със „ Северен поток “, „ Газпром “ изисква писмени гаранции, че турбините не са обект на наказания от три юрисдикции: Англия, Канада и Европейския съюз. Но защото те не бързат да дадат такива гаранции, обстановката не се трансформира “, означи специалистът. Така, съгласно Юшков, има всички учредения да се каже, че " страните от Северозападна Европа, по-специално Германия, Белгия, Холандия и други, ще изпитват доста огромен дефицит на енергийни запаси през този отоплителен сезон ".

„ Освен това Газпром няма причина да си затваря очите за повредите на турбините. Преди това компанията се интересуваше от опазване на каузи си на европейския пазар, тъй че отстъпи пред европейците по доста въпроси. Сега тази тактика стана неуместна, защото самите европейци споделят, че след няколко години изцяло ще се откажат от съветския газ “, счита източникът.

„ При условия, когато имаш дълготраен контракт, това значи, че европейците просто ще го нарушат и няма да заплащат наказателна клауза. Ето за какво, както виждам, “Газпром ” се държи допустимо най-сурово, мина към тактиката на максимизиране на цената и употребява всяка причина за това “, отбелязва той.

Експертът изясни и на какво съображение е признат стандартът за запълване на подземните складове. „ Те изведоха индикатора от 80% по следния метод: пресметнаха дълготрайната междинна стойност, при която нормално минават отоплителните сезони, и въз основа на това одобриха стандарт “, сподели той.

Всичко това обаче беше при изискване, че от Русия идват постоянни газови доставки. Сега даже 90% цялост на складовете не дава гаранции на Европа да оцелее безпроблемно през зимата. Най-критичният миг ще стартира през втората половина на отоплителния сезон, защото до този миг доста газ ще бъде източен от хранилищата и колкото по-малко остане, толкоз по-малко може да се вземе на ден “, допуска Юшков.

„ Така че е много евентуално европейците въпреки всичко да би трябвало да изключат някого от енергийните запаси тази зима. Освен това мисля, че цените ще бъдат непрекъснато високи през целия сезон. Можем да забележим пет или шест хиляди $ за хиляда кубически метра. Освен това идният отоплителен сезон има всички шансове да стане най-критичният в историята на модерна Европа “, сподели той. Говорейки за концепцията на Европейската комисия да наложи таван на цената на съветския газ, специалистът означи, че „ формулата за ценообразуване е записана в контракта “, тъй че „ в случай че Европа, като покупател на газ, заплаща на по-ниска цена, тогава “Газпром ” ще одобри това като неспазване на контракта, а точно неплащане, и просто ще спре доставките.

„ Разбира се, да се каже, че в случай че спрем доставките на газ за Европейски Съюз, няма да загубим пари, това е неуместно. Със прекъсването на газовите доставки Русия няма да завоюва нищо. Въпреки това, нашата публична позиция е, че ние сме подготвени да продължим да доставяме газ за Европейски Съюз, само че не можем да създадем това по независещи от нас аргументи “, сподели Юшков.

„ Русия, несъмнено, ще загуби доходи, в случай че напусне европейския пазар. Но в миг, когато самите европейски политици декларират, че не се нуждаят от газово съдействие с Русия, ние нямаме избор “, сподели Станислав Митрахович откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руска федерация.

„ Разбира се, ще би трябвало да понижим производството и да пренасочим износа към други пазари. Ще се фокусираме върху съдействието с Китай, както и върху развиването на износа на полутечен природен газ. Но това, несъмнено, ще отнеме години “, сподели източникът.

В същото време за Европа " доста през този отоплителен сезон ще зависи от метеорологичните условия ". „ Ако зимата е топла, тогава Европа има късмет да я преживее релативно безболезнено. В същото време студеното време доста ще усложни живота на европейците. До там, че ще има искане от жители на европейски страни за поправяне на политическия курс към Русия, което може да се изрази в манифестации и протестни дейности. Вече виждаме нещо сходно освен в Чехия, само че и в други страни, в това число Германия “, добави Митрахович.

„ Отказът от съветските доставки ще коства скъпо на Европа: тя ще би трябвало да харчи повече за закупуване на енергийни запаси на други места, да бъде по-зависима от изменящите се пазарни условия, да харчи по-малко за развиването на различна сила (допълнителните пари ще отидат за обезпечаване на настоящи доставки). Просто изваждането на пачка евро или лири от нощното шкафче към този момент няма да работи: прекалено много към този момент е извадено по време на ковид “, споделя в това отношение Сергей Полетаев, един от основателите на плана “Ватфор ”

„ Десетилетия руски, а по-късно и съветски доставки за Европа не са волност или нечия благосклонност. Това е главен стопански фактор. Европа търсеше на ниска цена и благонадежден източник на запаси - и ни откри. Миналата зима разговарях с човек от немската енергетика. „ Слава Богу, че имаме дълготрайни контракти с “Газпром “, сподели той. Тогава, в случай че някой си спомня, също имаше съмнения в цените, смешни на фона на сегашните ”, напомни той.

„ Затова въпросът не е по какъв начин ще зимува Европа. Въпросът е какво ще прави Европа идната зима, а по-късно и по-следващата. Конфликтите свършват, а фундаменталните стопански фактори постоянно работят “, заключи анализаторът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР