Европейските лидери са готови да си сътрудничат с новия лидер

...
Европейските лидери са готови да си сътрудничат с новия лидер
Коментари Харесай

Брюксел няма да промени сделката за Брекзит заради Борис Джонсън

Европейските водачи са подготвени да си сътрудничат с новия водач на английските консерватори и евентуален предстоящ министър председател Борис Джонсън, само че изрично изключват опцията за обилни промени в договорката, уговорена преди година с Тереза Мей и отхвърляна неколкократно от английския парламент. Брекзит без договорка би бил " покруса " и за двете страни, само че Европейски Съюз ще се придържа към към този момент съществуващото съглашение, удостовери във вторник зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс, представен от организациите.

Европейската комисия поздрави Джонсън и съобщи, че желае да работи с него по допустимо най-хубавия метод, заяви представителят на Европейска комисия Наташа Берто. И тя предупреди, че Европейски Съюз няма да промени контрактуваната към този момент договорка за Брекзит. Мишел Барние, основен договарящ за Брекзит от името на Европейска комисия, изрази предпочитание да работи градивно с Джонсън, с цел да улесни утвърждението на съглашението. Френският президент Еманюел Макрон изрази огромно предпочитание да проработи допустимо най-скоро с новия английски министър председател Джонсън по редица въпроси, измежду които Брекзит и други интернационалните тематики. Макрон и гостуващата му в Париж нова председателка на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен обявиха, че чакат да имат положителни работни връзки с Джонсън и да водят градивни диалози с него.

Борис Джонсън бе определен с гласовете на малко над 92 000 членове от общо 159 000 консерватори, които имаха право да гласоподават за нов водач на партията. За съперника му Джеръми Хънт са дали своят вот над 46 000 души. Днес се чака той да бъде утвърден за министър председател от Народното събрание. " Знам, че ще има хора, които ще се запитат умно ли е било да изберете мен. Такива несъмнено ще има даже и тук ", сподели Джонсън в победната си тирада. " Кампанията завърши, работата стартира ", сподели Джонсън, който водеше акцията за Брекзит и отново даде обещание, че Англия ще напусне Европейски Съюз на 31 октомври със или без договорка. Трима някогашни министър председатели го предизвестиха обществено, че това е рисков сюжет и че по този начин Джонсън рискува да извърши волята единствено на дребен % от най-екстремно настроените съперници на Европейски Съюз.

Влизайки на " Даунинг стрийт ", Борис Джонсън ще се изправи и пред проблеми в кабинета - двама от основните министри обявиха, че ще изоставен, в случай че той стане министър председател - финансовият министър Филип Хамънд и правосъдният Дейвид Гаук. Зам.-министърът на външните работи за Европа Алан Дънкан напусна в понеделник в символ на митинг против обещанията на Джонсън за излизане без договорка, същото направи и зам.-министърът за цифровите промишлености, медиите и младежта Марго Джеймс. Зам.-министърът по стажовете и квалификациите Ан Милтън подаде оставка във вторник, а министърът на интернационалното развиване Рори Стюарт отговори с " не " на репортерски въпрос дали би взел участие и в кабинета на Джонсън.

РЕАКЦИИ

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп поздрави Борис Джонсън за избирането му за водач на английските консерватори и сподели, че той ще бъде " необикновен " английски министър председател. Дъщеря му Иванка пък написа в Туитър и го поздрави, че е определен за " министър председател на Обединен Кингстън "  (United Kingston), вместо Обединеното кралство (United Kingdom). " Политико " отбелязва, че тя несъмнено има поради Кингстън, регион в Югозападен Лондон. След вълна насмешки в обществените медии Иванка Тръмп поправя поста си. Джонсън получи поздравления и от иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф, който насочи предизвестие, че Иран ще пази Персийския залив. Той добави, че Иран не търси борба. Предупреждението е отправено в миг на напрежение сред Лондон и Техеран поради арестуваните петролни танкери. Британската левоцентристка партия " Либералдемократи " избра Джо Суинсън за своя нов водач, която даде обещание да направи " всичко належащо да спре Борис и Брекзит ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР