Европейските лидери, които се събраха извънредно в Брюксел днес, одобриха

...
Европейските лидери, които се събраха извънредно в Брюксел днес, одобриха
Коментари Харесай

Европейските лидери се договориха за 50 млрд. евро помощ за Украйна

Европейските водачи, които се събраха изключително в Брюксел през днешния ден, утвърдиха отпущането на 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година

След малко повече от час полемики 27-те водачи утвърдиха парите да бъдат заложени в европейския бюджет, откакто преди месец Унгария наложи несъгласие на решението.

„ Имаме договорка. Единство “, написа в обществената мрежа Х президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, добавяйки, че всичките 27 водачи се споразумяха за спомагателен пакет от 50 милиарда евро за поддръжка за Украйна в границите на бюджета на Европейски Съюз.

„ Това обезпечава устойчиво, дълготрайно, предвидимо финансиране за Украйна. Европейски Съюз поема водачество и отговорност в поддръжка на Украйна. Знаем какъв е залогът “, написа в поста на Мишел.

Ветото на Унгария беше свалено, откакто тя получи ангажимент от водачите въпросът за продължение на помощта за Украйна да се разисква годишно от тях, както и „ при нужда “ бюджетът да се ревизира на всеки две години.

Самият Орбан към момента не е коментирал повдигането на ветото си. Той разгласява в Х фотография от Брюксел, на която е на една маса с немския канцлер Олаф Шолц, с френския президент Еманюел Макрон, с премиера на Италия Джорджа Мелони и с ръководителите на съвета и на комисията Мишел и Фон дер Лайен. Надписът към нея е „ свободен утринен диалог на Европейския съвет “.

Орбан разгласява и видео от нощната си разходка из блокирания с трактори на протестиращи фермери Брюксел, в което споделя на британски език, че Европа се нуждае от нови водачи, които да бъдат излъчени на европейските избори и дефинира като „ либерален недостиг “ и „ неточност на Европа “, че европейските водачи не вземат насериозно гласа на хората.

Също в Х украинският президент Володимир Зеленски разяснява, като „ доста е значимо “, че решението е взето от всички 27 водачи, „ което още един път потвърждава мощното единение на Европейски Съюз “.

„ Продължаващата финансова поддръжка на Европейски Съюз за Украйна ще укрепи дълготрайната икономическа и финансова непоклатимост, което е не по-малко значимо от военната помощ и санкционния напън върху Русия “, прибавя Зеленски.

Планираните средства бяха поискани от Европейската комисия за продължение на финансовата, икономическата и филантропичната помощ за воюващата страна, откакто до момента заделените средства бяха изчерпани в края на годината.

Комисията направи последната вноска от 1.5 милиарда евро към украинския бюджет преди Коледа, като парите са нужни за погашение на заплати, пенсии и обществени надбавки, както и за други насъщни държавни разноски, за които личните доходи на воюващия против Русия Киев не са задоволителни.

Средствата, гласувани от евролидерите в четвъртък, не са предопределени за военна поддръжка. Тя се отпуска от различен фонд, който е отвън бюджета на Европейски Съюз. Те ще обсъдят по-късно в четвъртък увеличението на този фонд с 5 милиарда евро, които са нужни за погашение на обезщетения на страните членки, които дават от личните си ресурси оръжие и муниции на Киев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР