Европейските лидери демонстрираха единство в София в отговора си на

...
Европейските лидери демонстрираха единство в София в отговора си на
Коментари Харесай

Европейските лидери – единни в София срещу капризното поведение на Тръмп

Европейските водачи демонстрираха единение в София в отговора си на " капризното държание " на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по тематиките на иранското нуклеарно съглашение и интернационалната търговия, съобщи Франс прес.

Продължилата над 3 часа работна вечеря в сряда в София преди срещата на върха със страните от Западните Балкани не приключи с публични решения.

28-те обаче се съгласиха, че " Европейски Съюз ще продължи да се бори за учредена на правила интернационална система, макар неотдавнашните решения за климата, митата и Иран ", показа източник на организацията.

" Днес сме очевидци на ново събитие – капризното държание на американската администрация. Като се видят последните решения на президента Тръмп човек дори е податлив да си каже, че с такива другари няма потребност от врагове ", съобщи преди началото на вечерята ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск.

Основна тематика на разискване бяха мощните разстройства в трансатлантическите връзки. 28-те се постараха да покажат твърдо единение пред американските провокации, по-специално изтеглянето на Съединени американски щати от иранското нуклеарно съглашение и глобите против работещи в Иран компании от Европейски Съюз.

Държавните и държавни ръководители на Европейски Съюз ще продължат да поддържат съглашението, " до момента в който Иран го съблюдава " и " ще работят за отбрана на европейските компании, които са наранени от американското решение ", посочи източникът на Франс прес.

Европейците разискват по-конкретно опцията за използване на блокиращ закон, който разрешава отбрана на работещите в Иран техни компании от опасността от американски наказания.

" Средствата ги има и ще ги използваме. Не би трябвало обаче да се самозалъгваме – средствата си лимитирани ", предизвести ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Френският енергиен колос Тотал към този момент предизвести, че ще постави завършек на газовия си план в Иран, който стартира през юли 2017 година, в случай че американските управляващи не създадат изключение за него благодарение на Франция и Европейски Съюз.

Страните от Европейски Съюз се ангажираха и да отговорят на паниките за районната роля на Иран в Близкия изток и програмата му за балистични ракети, сподели още европейският източник.
28-те разискаха и хода на настоящите полемики с американците за митата върху стоманата и алуминия.

" Целта ми е елементарна: да останем твърди. Това значи за нас да се направи безсрочно изключение " за тези мита, съобщи Туск. " Абсурдно е да се мисли, че Европейски Съюз би могъл да е опасност за Съединени американски щати. Трябва да върнем действителността в тези полемики ", прикани той.

Съединени американски щати направиха до 31 май в среднощ изключение за Европейски Съюз за митата си от 25 % върху вносната стомана и 10 % върху вносния алуминий. За безсрочно изключение Вашингтон упорства за по-отворен европейски пазар.

" Европейски Съюз няма да договаря с опрян в главата револвер ", са декларирали водачите на 28-те на вечерята в София съгласно европейския източник.

Ако обаче американците им дадат желаното безсрочно изключение, европейците са подготвени да стартират полемики по редица тематики като подобряването на взаимния достъп до пазарите, по индустриалните артикули, в това число колите, и за отварянето на публичните поръчки, сподели източникът.

" Въпреки всички компликации, с които се сблъскваме тези дни, трансатлантическите връзки са и ще останат от главно значение ", сподели немският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага преди да отпътува за София.

В четвъртък водачите на страните от Европейски Съюз ще се срещнат с сътрудниците си от шест страни от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония и Косово), с цел да укрепят връзките с този район, където Русия се пробва да разшири въздействието си, отбелязва Агенция Франс Прес.

" За пръв път от 15 години Европейски Съюз се среща с сътрудниците си от района в този формат ", акцентира европейски източник, като в същото време посочи, че няма да се разисква разширение на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР