Европейските избори ще се проведат в периода 23 – 26

...
Европейските избори ще се проведат в периода 23 – 26
Коментари Харесай

Изборите за Европарламент ще са догодина през май

Европейските избори ще се проведат в интервала 23 – 26 май 2019 година, реши Европарламентът през днешния ден

Датите за европейските избори бяха препоръчани от Председатеския Съвет на Екологичен потенциал (съставен от ръководителя на Екологичен потенциал и водачите на политическите групи) на 11 януари.

След като към този момент се съветва с Екологичен потенциал, се чака Съветът да завърши процедурата преди края на юни 2018 г., с цел да даде задоволително време на страните в Европейски Съюз да провеждат европейските избори през идната година.

Според Избирателния акт от 1976 г. европейските избори би трябвало да се състоят сред четвъртък, 6 юни и неделя, 9 юни в сходство с датите, на които са се състояли първите директни европейски избори (четвъртък, 9 юни до неделя, 12 юни 1979 г.). Въпреки това, ако Съветът работи единомислещо, той има правото да предложи нови дати в границите на избран интервал от време след консултация с Екологичен потенциал.

След изборите следващата година депутатите  в еврпарламента ще бъдат понижени до 705 от сегашните 751, поради напускането на Англия. България и още 12 страни ще запазят броя на евродепутатите си, а 14 страни ще получат спомагателни места. От тях най-вече, по пет ще са за Испания и Франция. Предвижда се Холандия и Италия да имат трима евродепутатиповече, а с по един нарастват мандатите на Румъния, Полша, Швеция, Австрия, Дания, Словакия, Финландия, Хърватия и Естония. Ирландия получава още две места.

В настоящия състав на Екологичен потенциал Англия разполага със 73 евродепутати. По силата на февруарското решение 46 от английските мандати ще бъдат оставени в ресурс за страни, които може да се причислят към Европейски Съюз отсега нататък.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР