Европейските избори през май ще се проведат от настоящата Централна

...
Европейските избори през май ще се проведат от настоящата Централна
Коментари Харесай

По късна доба: ЦИК остава същата, без камери на изборите

Европейските избори през май ще се проведат от актуалната Централна изборна комисия (ЦИК), чийто мандат изтича през март. 
 Парламентът реши праговете за преференциите да станат нереално високи  Общественият съвет към ЦИК прикани да не се обезсмисля преференциалният избор
Това реши Народното събрание тази нощ, съвещанието продължи 15 часа. Предложението на Българска социалистическа партия да стартира процедура по промяна на състава на ЦИК, бе отхвърлено. " За " гласоподаваха 56 народни представители, " срещу " 83 и " въздържали се " 17. 

Корнелия Нинова: Аргументите срещу са несъстоятелни

Ще ви кажа какъв брой са несъстоятелни причини да не се отвори процедура за избор на ЦИК. Първият е, че такава смяна не се прави директно преди идни избори, тъй като ще сътвори безпорядък. Сега настоящата комисия е определена от Народното събрание на 20 март 2014 година Първите избори, които те създават са на 25 май 2014 година – два месеца по-късно. Нямаше безпорядък и ги организираха добре. През октомври същата година тази комисия направи парламентарни избори, още веднъж не се чу за безпорядък. Вторият мотив е, че този състав на комисията е назначен от Българска социалистическа партия. Тук има две подправени вести. Първата е, че тази комисия е назначена. ЦИК се избира от Народното събрание и президента, а не се назначава от партия. Ще напомня малко обстоятелства, с цел да видите кой и по какъв начин назначава ЦИК и има болшинство вътре. В сегашната комисия ГЕРБ имат - 7 души, Българска социалистическа партия - 6, Движение за права и свободи - 3, Оперативна програма - 3 Национална движение „Симеон Втори" - 1, Реформаторски блок - 1, Бареков - 1, АБВ - 1, ВОЛЯ -1. Къде тук видяхте болшинство на Българска социалистическа партия. Ако ги съберем, в този момент ръководещите имате болшинство. Кажете го на господин Цветанов – бореца против подправени вести. Кажете му, че е основен създател на най-фалшивите вести в страната - когато лъже, че тази комисия е назначена от Българска социалистическа партия и се господства от нас. Ние щяхме да се радваме, в случай че е по този начин, тъй като с днешното си държание щяхме да ви потвърдим, че битката ни не е за партийния ни интерес, а за върховенството на закона. Не 6, а 16 да имахме, отново щяхме да желаеме да се съблюдава законът.

Третият мотив е, че тази комисия се е сработила, привикнали са между тях и няма потребност да рискуваме с екип, който не се познава. Дайте по тази логичност да спрем да избираме Висш съдебен съвет или нов Конституционен съд. Защо да вършим парламентарни избори откакто вие - ГЕРБ, Оперативна програма и от време на време Движение за права и свободи се сработвате доста добре. Що за логичност е това? Този мотив е посягане върху държавността, тъй като вие оспорвате мандатността като главен принцип, залегнал в Конституцията и редица закони на страната. Това е посягане върху действието на институциите и държавността, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на дебатите. 

Предложението за промяна състава на ЦИК не е нищо друго с изключение на следващата провокация към демокрацията в България, сподели депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Равносилно е на провокация като в Костинброд, разяснява той.  

С много отвращение споделям, че ние ще подкрепим плана за решение за промяна на ЦИК, сподели депутатът от " Обединени патриоти " и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Искрен Веселинов. 

Депутатите взеха решение още преференциите да са годни, в случай че претендентът е получил действителни гласове не по-малко от районната изборна квота. Така за пренареждане на листата претендентите би трябвало да съберат към 130 000 преференции за евроизборите, 17 000 за парламентарните избори и към 6 000 за локалните избори (в София). 

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне възбраната за обявяване на социологически изследвания в деня за размисъл и в изборния 

На изборите за евродепутати през май ще има машини за гласоподаване в не по-малко от 3 хиляди секции, а на локалните избори през есента - в не по-малко 6 хиляди. И на двата вота на всички места ще има опция за гласоподаване с хартиена бюлетина, като машинният избор ще се зачита за автентичен.

Номерата на партиите, обединенията и инициативните комитети в интегралната бюлетина остават, само че номерата на обединенията ще бъдат от 1 до 100, а на претендентите за депутати, евродепутати и общински съветници - от 101 нагоре. 

Няма да има видеонаблюдение на изборния развой. 

Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложение на депутата от ГЕРБ Диана Саватева да отпадне възбраната за обявяване на социологически изследвания в деня за размисъл и в изборния ден.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР