Европейските институции приключиха процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на

...
Европейските институции приключиха процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на
Коментари Харесай

Край на процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на ЕС и плана за възстановяване

Европейските институции завършиха процедурата по приемането на 7-годишния бюджет на Европейски Съюз и проекта за възобновяване от пандемията с ковид.

Съветът одобри набор от решения и законодателни актове като част от пакета, които обрисуват бюджетната рамка на Общността за идващите години.

Решението идва след съвещанието на европейските водачи предходната седмица, вследствие на което беше преодоляно ветото на Полша и Унгария върху многогодишната финансова рамка и възстановителния проект.

Съветът одобри правилник, с който се основава инструмент за възобновяване на Европейски Съюз. С него се разпознават възстановителните ограничения за превъзмогване на следствията от Covid-19, за които се отделят 750 милиарда евро.

Те ще се набират на финансовите пазари, като се дефинира времевото ограничаване за потреблението им и тяхното систематизиране по другите стратегии

От тях 390 милиарда евро ще са под формата на безплатни средства, а 360 милиарда - под формата на заеми.

Същевременно беше реализирано краткотрайно политическо единодушие сред Европейския парламент и Съвета за основаване на фонд " Европейска защита " в границите на 7-годишния бюджет на Европейски Съюз.

Той ще разполага с финансов пакет от към 8 милиарда евро. От тях над 2,5 милиарда ще бъдат ориентирани за изследвания, а останалите - за развиване.

Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от непрекъснатите представители на страните членки, след което Европейският парламент и Съветът ще одобряват оферти правилник на второ четене.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР