Европейските граждани отдавна предполагат, че прекаленото лобиране е проблем само

...
Коментари Харесай

Силата на лобистите нараства в Брюксел и Берлин

Европейските жители от дълго време допускат, че прекомерното лобиране е проблем единствено в Съединени американски щати. Но през последните 15 години Брюксел се трансформира във втората столица на тъмни изкуства след Вашингтон, следвана от Берлин. Те се изпълниха с нови организации, които са по-настоятелни и употребяват по-усъвършенствани техники от старомодните асоциации като Федерацията на немските промишлености или организацията Business Europe. Слабите правила в двете местоположения не са пригодени да се оправят с огромното повишаване на интензивността.

Тъй като интернационалните компании за връзки с обществеността влязоха на пазара, огромните компании също усъвършенстваха своите лобистки действия (виж графиката). Гугъл и Фейсбук отвориха офиси в държавния квартал в Берлин наоколо до Народното събрание, както и в региона Quartier Léopold в Брюксел, който е покрай Европейската комисия.
Ефективен ли е лобизмътСпоред интернационалната организация Transparency International (TI) това прибавя " войска от бойци " на непозната територия. В Брюксел 25 хиляди лобисти с общ годишен бюджет, жестоко изчислен на 3 милиарда $, се пробват да повлияят на европейското законодателство. Почти 7500 от тях са упълномощени в Европейския парламент, което значи, че могат постоянно да се срещат с депутати. Смята се, че Берлин е хазаин на 7 хиляди лобисти, чийто годишен бюджет е над 1 милиарда евро. В Брюксел работят 25 хиляди лобисти с общ годишен бюджет от 3 милиарда $.
Това не значи безусловно политическо въздействие. " Дълбоките джобове не са равни на ефикасен лобизъм ", твърди Ник Айоса от TI. Някои компании заплащат на вътрешни лобисти, консултантски и маркетингови компании, само че без необикновен резултат. Но положителните лобисти се пробват да бъдат част от дебата, на който желаят да повлияят допустимо най-бързо, с цел да оформят дневния ред. Тъй като силата на Европейския съюз е разпръсната, а решенията му са резултат от покупко-продажбите на комисията, съвета и Народното събрание, положителните лобисти, които могат да ръководят цикъла на решения на тези три институции, могат да бъдат скъпи.
Капитал - брой 21
Въпреки че успеваемостта на лобистите към момента е противоречива, серия от кавги в Брюксел и Берлин принуди законодателите да затегнат разпоредбите. През 2011 година публицисти от английското издание Sunday Times, представящи се за лобисти, снимаха скрито четирима членове на Европейския парламент да договарят договорка за предложение на промени в законодателството в подмяна на 100 хиляди евро годишно. Европейският съюз след това показа указател за лобисти, само че той е непринуден. А от 2015 година срещите на еврокомисарите и екипа им, както и тези на старши членовете на Народното събрание би трябвало да са обществени и с регистрирани лобисти. Остават 705 евродепутати, които не разкриват връзките си с тях.
Промени в Германия
Германия изоставаше с регулациите спрямо други европейски страни до предходната година, когато седмичникът Der Spiegel разкри, че най-младият евродепутат Филип Амтор е в борда на американския стартъп Augustus Intelligence и лобира мощно за компанията в министерството на стопанската система. Първоначално Амтор отхвърли да е получавал каквато и да е отплата от компанията, само че след това си призна, че са му предлагани варианти за акции, детайлностите за които не разкри. Разразилият се възторг възобнови дебата за контролиране на лобизма.

Закон, признат през март, ще изисква членовете на Бундестага да заявяват постоянна лобистка активност. След скорошни кавги с евродепутати, прибиращи основни комисиони от компании, които създават защитни маски или получаващи пари от лобисти от Азербайджан в подмяна на гласове в интерес на проазербайджански оферти, държавното управление изготви законопроект с по-строги етични правила за парламентаристи, който си проправя път в немския парламент. Той не разрешава на депутатите да правят лобистка работа, да одобряват дарения в брой или да изнасят платени речи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР