Европейските граждани обедняват с 3000 евро годишно вследствие на икономическите

...
Европейските граждани обедняват с 3000 евро годишно вследствие на икономическите
Коментари Харесай

С 3000 евро годишно обедняват европейците

Европейските жители обедняват с 3000 евро годишно в резултат на икономическите ограничения, прилагани от държавните управления на Европейски Съюз след финансовата рецесия от 2007 година, сочи нов отчет.

В оповестеното изследване на Фондация за нова стопанска система (NEF) и Finance Watch се твърди също, че страните членки биха могли да изразходват до 1000 евро повече годишно на човек за публични услуги, в случай че са били прилагани по-малко строги съкращения.

Новината идва в миг, когато страните от Европейски Съюз натрупат невиждани до момента задължения, с цел да смекчат последствията от пандемията COVID-19 и войната в Украйна.

ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната ще доближи своя връх през първата половина на 2023 година

" Манията по дълга и намаляването на недостига нито подтиква икономическия напредък, нито поддържа дълга невисок. Вместо това строгите икономии задържат капацитета на европейските страни ", съобщи Франк ван Лервен, началник на програмата по макроикономика в NEF.

След финансовата рецесия Брюксел вкара по-строги фискални правила за държавните заеми и разноски - концепцията беше да се понижи държавният дълг. Това беше реализирано посредством редуциране на обществените разноски и вложения.

 istock istok
Но с настъпването на пандемията, ЕС прекрати действието на тези правила, известни като Пакт за непоклатимост и напредък (ПСР), с цел да даде на страните опция за по-голяма еластичност при оправянето с икономическите последствия.

Според проучването на NEF предходните ограничения за строги икономии са създали Европа по-уязвима към икономическите разтърсвания от COVID-19 и рецесията, провокирана от войната в Украйна.

Ако съкращенията не бяха толкоз строги, държавните управления на Европейски Съюз щяха да разполагат с 533 милиарда евро, които да изразходват за инфраструктурни планове, в това число екологични. Като според изследването, това би могло да помогне за намаляване на въздействието от скока на цените на силата.

В сряда Европейската комисия ще показа проекти за новите си фискални насоки, откакто в края на 2023 година завърши прекъсването на действието на Пакта за непоклатимост и напредък.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР