Европейските делегирани прокурори (ЕДП) у нас още са на... битовите

...
Европейските делегирани прокурори (ЕДП) у нас още са на... битовите
Коментари Харесай

Опасна, рушаща се, облепена с плакати на партии... Каква е къщата на европрокурорите у нас?

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) у нас още са на... битовите проблеми. А постройката, която им бе предоставена - тогавашната централа на Съюз на демократичните сили, а след това и на НФСБ на ул. " Г.С.Раковски " 134 в столицата, е в окаяно положение.

Това стана ясно през днешния ден на разискване в Пленума на Висш съдебен съвет. Който, естествено, е и органът отпускащ парите.

Най-общо казано, съгласно меморандума с институцията, ръководена от Лаура Кьовеши - оттова заплащат заплатите на българските ЕДП, само че ние осигуряваме всичко останало за естественото функциониране на структурата.

У нас те са трестоспетенен разпоредник на средства от бюджета на правосъдната власт. Защото бюджет би трябвало да имат, включен в този на Прокуратурата на Република България.

Но в него за 2022 година няма планувани средства, стана ясно през днешния ден. 4 млн. лева били заложени вероятно за 2023 година

На фона на всичко това, писмо до Висш съдебен съвет показва, че постройката е " рискова, рушаща се, необезопасена, облепена с плакати на партии ".

Ситуацията се усложнява от липса на строителна документи, която пък е нужна за възлагане вероятно на ремонтни действия.

През февруари е признато решение за възлагане на консултантска услуга - за правене не механически паспорт, енергийно проучване и прочие нужни действия.

До приемане на постройката по отношение на предоставената паспортизация единствено " постоянно се прави оглед ", стана ясно от думите на членовете на Съвета през днешния ден.

Поне са изпратени писма до Съюз на демократичните сили и НФСБ и е изтънчено да бъдат отстранени оставенитe по фасадата винилови банери. Извършва се и изследване за благоприятни условия за защита на парцела поради " характерното му местонахождение и положение ".

От европейските делегирани прокурори изискват по всички сложени въпроси мнение от Комисия " Управление на собствеността " и дирекция Правна на Висш съдебен съвет.

Днес членове на Комисията изразиха страдание, че правосъдният министър Крум Зарков не участва на съвещанието.

Всъщност Зарков бе измежду основателите - дружно с предшественичката му Надежа Йорданова, европрокурорите да бъдат оптимално " извадени " по някакъв метод от Гешев. Той персонално издейства и постройката на " Раковски " 134.

Освен " квартирния въпрос ", както Клуб Z писа преди дни, пред българските ЕДП обаче се задава и доста по-сериозен кадрови проблем. Оказа се, че съвсем всички от тях са подали молби да бъдат преместени или вземат участие в състезания за други места - подчинени на Иван Гешев.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР