Европейските делегирани прокурори (ЕДП) от България да се увеличат от

...
Европейските делегирани прокурори (ЕДП) от България да се увеличат от
Коментари Харесай

Гешев предлага делегираните европрокурори да бъдат 15

Европейските делегирани прокурори (ЕДП) от България да се усилят от 10 на 15. Такова предложение и по какъв начин да бъде осъществено е обсъждала Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), заяви Лекс.

 

То е импортирано от основния прокурор Иван Гешев малко откакто се върна от Люксембург, където беше извършена конференция във връзка на първата година на Европейската прокуратура. Искането за увеличение на броя на ЕДП е на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши.

Същото се чака да се случи и с делегираните прокурори от множеството страни, които учредиха Европрокуратурата. Причината е натовареността на ЕДП. Още преди две години е заложено, че след първата година от работата на Европейската прокуратура, по отношение на натовареността ще бъде преоценен и броят на прокурорите от обособените страни, които работят в нея. В момента българските европейски делегирани прокурори са 9. Т.е. към момента не е запълнена броя от 10 души. През февруари Прокурорската гилдия разгласи процедура за единственото вакантно място, само че нямаше претенденти. Това беше третата процедура за избор на ЕДП от България.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура утвърди Светлана Шопова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова и Димитър Беличев. При втората делегирани европейски прокурори станаха Елена Попова, Виктор Тарчев, Станислав Стойков, Анна Алексова и Ивайло Илиев.

Мандатът на настоящия Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври 2022 година и е допустимо Прокурорската гилдия в този състав да организира и четвъртата процедура по желание на ЕДП.

 

В сряда Комисията по конституционни и правни въпроси одобри на първо четене измененията в Закона за правосъдната власт, с които се планува европейските делегирани прокурори да станат независима конструкция в границите на държавното обвиняване, като разполагат със независим бюджет и администрация. Измежду тях ще се избере началник, който да провежда активността на чиновниците, планува още планът.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР