Европейските чиновници разбраха, че ресурсът им от санкции срещу Русия

...
Европейските чиновници разбраха, че ресурсът им от санкции срещу Русия
Коментари Харесай

Европа се изплаши от новите санкции срещу Русия

Европейските служители схванаха, че ресурсът им от наказания против Русия е привършен. Официално не е признато да се приказва за това, само че подобен звук звучи в европейските коридори. Там също не желаят да назоват същинските аргументи. Защо Европейският съюз в действителност е подготвен да приключи антируските наказания?

Западът разбра, че ресурсът от наказания против Русия е привършен. В Европейския съюз се консолидира мнението, че новите антируски наказания са „ завършени “, тъй като скоро ще имат „ повече изключения, в сравнение с ограничения “. Това сподели неназован европейски чиновник пред „ Файненшъл Таймс “. Европейските политици към момента се опасяват да приказват за това публично. Но доста чиновници считат по този начин. Събеседникът на вестника споделя, че незасегнатите от глобите сфери на съветската стопанска система са жизненоважни за самите страни от Европейски Съюз. Ето за какво в хода на подготовката на идващия пакет от наказания се преглеждат единствено ограничавания във връзка с разширение на листата с лица и ограничения за стягане на съществуващите наказания. Все още не се чакат нови наказания.

Санкционният запас в действителност наподобява привършен. Западът към този момент наложи най-строгите наказания против Русия, вариращи от заледяване на златни и валутни запаси до ембарго върху доставките на нефт и петролни артикули.

Но обясненията на европейските служители, че няма да има наказания, защото са останали незасегнати единствено сферите на съветската стопанска система, които към този момент са жизненоважни за самия Европейски Съюз, наподобяват като увъртане. Защото петролът и петролните артикули, сложени под ембарго, бяха жизненоважни за самите страни от Европейски Съюз. И глобите, които понижиха износа на съветски газ за Европейски Съюз също. Това се отрази отрицателно на всички артикули и услуги като цяло посредством повишаване на цените, и освен за отопление и електричество, като цяло докара до рекордна инфлация и спад на стопанската система на Европейски Съюз. Урокът беше противен.

Европа, следвайки Съединени американски щати, изпита тези наказания и осъзна, че самата тя е върху буре с барут. Още една неверна стъпка и Брюксел със личните си ръце ще сътвори нова остра енергийна рецесия, нова остра банкова рецесия и по-късно същинска икономическа рецесия в целия съюз. Всички тези огнища на заболявания в европейската стопанска система до момента са потушени, само че не изцяло.

Европейските чиновници схванаха, че от една страна резултатът от глобите е доста по-малък, в сравнение с чакаха. От друга страна, следствията за самите тях се оказаха доста по-тежки, в сравнение с допускаха, и не си коства да поемат повече опасности с тяхната стопанска система и поданици, които така и така страдат. Европейски Съюз се оказа в толкоз уязвимо положение, че в този момент може да не издържи даже малко напрежение.

„ Санкциите от дълго време са доста условни. Вносът всеобщо се компенсира от успореден импорт. Износът навлиза на европейските пазари под прикритието на " не-руски ". В някои случаи имаше " пренареждане " на доставчиците: Русия вместо Саудитска Арабия доставя нефт на Изток, а Саудитска Арабия вместо Русия - на Запад. Количеството нефт не се мени. От друга страна, растежът на цените се оказа задоволителен, с цел да провокира банкова рецесия на Запад, а в бъдеще към този момент се обрисува борсова рецесия “, споделя икономистът Антон Любич.

„ Добър образец за демонстриране на слабия резултат от глобите са тези, които не разрешават ремонта на съветски самолети и доставката на задгранични самолети и аварийни елементи за Русия. Западът се надяваше, че руснаците няма да могат да летят, че ще се върнем в XIX век и ще пътуваме единствено с влакове и коли. Но това не се случи. Западните политици са разочаровани от глобите “, споделя Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Разбира се, западните наказания оказват отрицателно въздействие върху съветската стопанска система. Обаче оповестеният от Запада отрицателен резултат не се случи. Бяха наложени наказания против цели браншове на Русия, само че това не ги умъртви, те не престават да живеят. Някъде европейците като цяло трябваше да трансформират глобите и да вкарат изключения. Русия просто заобикаля доста наказания “, прибавя специалистът. Например бяха въведени изключения за въглища, както и за нефт и свързани артикули.

Международният валутен фонд постоянно завижда на стабилността на съветската стопанска система. Вместо спад на съветския Брутният вътрешен продукт, фондът в този момент чака неговия напредък, въпреки и дребен, през 2023 година

След пренасочването на петролните доставки от Европа на изток при започване на годината, през март към този момент се следи растеж на морския експорт от Русия. В приходите от нефт и газ Русия тази година, несъмнено, ще загуби, само че доста по-малко, в сравнение с през първото - адаптивно - тримесечие. Друг експорт също намира пътища и даже продължава да си проправя път към Европа. В същото време износът на петрол и газ продължава да пораства. Вносът в Русия след срутва предходната година стартира да се възвръща. Потребителското търсене също се увеличи. Русия сполучливо сдържа инфлацията и тази година тя няма да надвиши 5-6%. Безработицата е ниска, външният дълг също.

Засега няма наказания от Европа против съветския тръбопроводен газ, против съветския ВПГ, както и против съветския „ Росатом “ и диамантите. И Европейски Съюз не може да одобри тези наказания, тъй като вътре има страни, които са изрично срещу. И освен тъй като купуват съветски газ или съветско нуклеарно гориво. Срещу тези наказания да вземем за пример Германия, която внезапно спря вноса и на двете. Канадските наказания и отвъдморския удар по „ Северен поток “ ѝ помогнаха да откаже съветския газ. И немските политици изоставиха личното си нуклеарно произвеждане със личните си ръце, затваряйки последните атомни електроцентрали през април 2023 година Германия е срещу по елементарна причина - глобите в газовия и нуклеарния бранш ще ударят безсистемно цялата европейска стопанска система, а немската - като най-голямата в Европейски Съюз - най-вече посредством покачването на цените на силата, дефицита ѝ и връщането към острата фаза на енергийната рецесия, която в този момент е леко приглушена.

„ Западът очакваше, че съветската стопанска система заема дребен дял от международната стопанска система и никой няма да забележи удара върху нея, с изключение на тя самата. Оказа се обаче, че това не е напълно правилно. Оказа се, че Русия има комплицирана конструкция на присъединяване в международната стопанска система и без нея е мъчно, изключително за редица райони “, споделя Юшков.

Друга неточност на Запада се отнася до въздействието му върху целия свят. Все още е ужасно, само че не се простира до целия свят. „ Западът не може да изолира Русия и да сътвори едносъставен режим на наказания. В света няма общ консенсус по отношение на глобите против Русия. Много страни са подготвени да си сътрудничат и да търгуват с нас. Освен това Русия предлага супер преференциални условия, да вземем за пример отстъпка за нефт и петролни артикули “, споделя специалистът.

Нито едно от упованията на Запада за глобите не проработи както би трябвало. Руската стопанска система не се срина, а през 2023 година даже ще покаже напредък. Доходите, въпреки и понижени, не са сериозни и има с какво да се закърпи бюджета. Обемите на експорт на енергийни запаси се възвръщат с преструктуриране на логистиката, защото незабавно се откриха нови пазари. Западът също не съумя да реализира своите геополитически цели.

„ Политическите елити на Запада стартират да схващат, че даже обилни стопански проблеми няма да принудят съветския политически хайлайф да промени външната си политика. Второ, че не съумяха да разцепят икономическите елити в Русия. Не видяхме никакъв дворцов прелом, който Западът искаше. Дори недоволството измежду популацията се оказа не това, на което страните от Запада се надяваха. Ето за какво поражда резонният въпрос: за какво европейците би трябвало да страдат от глобите, в случай че по този начин или другояче в Русия не са реализирани резултати. Западните политици се опасяват, тъй като жителите им задават от ден на ден и повече сходни въпроси. В името на кое стандартът им на живот понижава, в името на кое стартира процесът на деиндустриализация, за какво порастват цените и цената на силата, отоплението и така нататък? “, споделя Юшков.

„ Най-големите наказания на Европейски Съюз в действителност към този момент са признати и по-нататък главните старания на европейските чиновници ще бъдат ориентирани към попречване на заобикалянето им “, споделя Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори във „ ФГ Финам “. Това обаче не значи, че са изключени нови ограничавания. „ Има апели за отвод от вноса на съветски ВПГ, нуклеарно гориво, апели за цялостна възбрана на вноса на нефт и диаманти. Засега сходни ограничения срещат съществени възражения от обособени страни или групи от страни, само че при положение на по-нататъшна геополитическа ескалация те могат да стартират да се разискват. Вече признатите пакети от наказания обаче доведоха до на практика цялостно разрушение на икономическите връзки сред Европейски Съюз и Русия, които се развиха през последните десетилетия “, отбелязва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР