Европейските банки са отпуснали около 1,4 трилиона евро (1,5 трилиона

...
Европейските банки са отпуснали около 1,4 трилиона евро (1,5 трилиона
Коментари Харесай

Европейските банки и техните имотни главоболия за 1,5 трилиона долара

Европейските банки са отпуснали към 1,4 трилиона евро (1,5 трилиона долара) заеми към бранша на комерсиалните парцели на фона на внезапното намаляване на цените на офисите и опасенията на вложителите за способността на кредиторите да се оправят с риска.

Банките в Германия са в центъра на вниманието, защото страната се намира в най-тежкия спад при недвижимите парцели от десетилетия насам, характеризиращ се с банкрути, спряно строителство и заледяване на покупко-продажби.

Последиците от рецесията могат да обиден и банките във Франция и Нидерландия, които са измежду най-големите кредитори на търговски парцели в Европа, отбелязва в разбор Reuters.

Накъде се движат цените на комерсиалните парцели

В Германия, най-голямата стопанска система в Европа, цените на комерсиалните парцели спадат с 10,2% през 2023 година, съгласно данни на банковата асоциация VDP от тази седмица.

Средно за цялата еврозона спадът е подобен, въз основа на данни на Европейската централна банка.

Секторът на недвижимите парцели представляваше към една пета от производството на Германия, а ниските лихвени проценти привлякоха милиарди евро в недвижими парцели.

По-високите лихвени проценти и възходящите разноски за строителство обаче доведоха до неплатежоспособност на някои строителни бизнесмени, защото банковото финансиране пресъхна, покупко-продажбите бяха замразени, а цените спаднаха.

В Съединени американски щати по-високите лихвени проценти, компликациите при рефинансирането и по-ниската претовареност на офисите засегнаха съществено бранша на комерсиалните недвижими парцели, като породиха опасения за световен спад.

Експертите от бранша настояват, че цените би трябвало да продължат да падат.

Понастоящем няма огромна бистрота, като притежателите не желаят да продават на по-ниски цени, а шефовете на активи постепенно ги преоценяват.

" Оценките към момента са прекомерно високи. Всички го знаят ", споделя Александър Грелие, създател на Drooms, снабдител на услуги за търговци на парцели.

Колко мощно са наранени банките, зависи от мащаба на спада на пазара.

Много компании за недвижими парцели в Германия да вземем за пример се надяват на поврат в средата на годината, а други плануват утежняване на обстановката до 2025 година

Кои немски банки са най-изложени на риск

С 285 милиарда евро заеми за търговски парцели немските кредитори съставляват към една пета от 1,4 трилиона евро заеми на банките в Европейски Съюз за този бранш, по данни на Европейския банков орган.

Най-големият размер на неизплатените заеми за бранша е на Deutsche Bank, следвана от подкрепяните от страната Landesbanken.

По-рано Deutsche Bank оповести 17 милиарда евро заеми за мощно засегнатия американски пазар на търговски парцели, което съставлява повече от 3% от целия й портфейл. Това съставлява към една пета от общо 76 милиарда евро, които банките от Европейски Съюз са отпуснали в Съединени американски щати.

Deutsche Pfandbriefbank (PBB), основана след международната финансова рецесия преди повече от десетилетие, е един от най-големите финансисти на недвижими парцели в Германия. Тя е обвързала 5 милиарда евро – или 15% от своите заеми, с комерсиалния пазар в Съединени американски щати.

Миналата седмица удвои провизиите си за риск, което съществено разтревожи вложителите.

В отговор, PBB разгласява две обособени известия, с които се опитваше да успокои обществеността за своето положение. Късно в сряда организацията за кредитен рейтинг S&P намали рейтинга на PBB заради връзките ѝ с комерсиалните недвижими парцели и ѝ даде негативна вероятност.

Повечето банки в Европейски Съюз нямат директна експозиция към търговски недвижими парцели в Съединени американски щати, като изключение вършат немските, се споделя в отчет на организацията за кредитен рейтинг Moody's от сряда.

Какво става с банките в други елементи на Европа

Някои европейски банки са даже по-големи кредитори на търговски недвижими парцели от немските, като Франция и Нидерландия преобладават. Rabobank и BNP Paribas са отпред на класацията.

Заемите на френските банки за бранша изпреварват леко тези на немските, а Нидерландия е на трето място преди Италия и Испания.

Какви са вероятностите

Според мнозина специалисти вероятностите са мрачни, макар че намаляването на лихвените проценти по-късно тази година може да донесе известно облекчение, а и не всички европейски пазари на недвижими парцели са в неприятно положение като немския.

" Въпреки че в общественото пространство се спекулира, към момента не се вижда превръщане на наклонността при цените на парцелите. Ситуацията ще остане сложна за момента и през 2024 година ", съобщи основният изпълнителен шеф на VDP Йенс Толкмит.

През ноември ЕЦБ предизвести, че спадът в цените на парцелите може да продължи с години, макар че съгласно банката секторът не е задоволително огромен, с цел да сътвори систематичен риск за кредиторите.

Международният валутен фонд съобщи, че по-малките и районните банки, изключително в Съединени американски щати, както и небанковите финансови медиатори с висока експозиция към недвижими парцели, могат да се сблъскат с провокации.

Миналия месец ръководителят на немския финансов регулатор ускори предизвестията си, като предвижда, че 2024 година няма да е толкоз розова за банковите облаги и че недвижимите парцели съставляват все по-голям риск.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР