Европейските авиокомпании се готвят за проблеми при пътуванията по Великден

...
Европейските авиокомпании се готвят за проблеми при пътуванията по Великден
Коментари Харесай

Авиокомпаниите очакват затруднения при пътуванията по Великден

Европейските самолетни компании се готвят за проблеми при пътуванията по Великден под натиска на стачки и анулирани полети, съобщи Ройтерс.

Периодът е самобитен тест дали превозвачите са в положение да избегнат повторението на хаоса от миналогодишния летен сезон.

През последните седмици серия стачки нарушиха полетите и пътуванията в Германия, Франция, Англия и Португалия, а продължаващите синдикални митинги са в положение да причинят нови проблеми и по време на великденските празници, предизвестяват представители на самолетни компании и летищни управляващи.

" Без никакво подозрение ще има забавяния и закъснения ", споделя Стивън Мур, който дава отговор за ръководството на въздушния трафик в " Юроконтрол " (Eurocontrol). Все още обаче няма изясненост къде и по кое време ще има нарушавания на полетите.

" Трябва да се подготвим за това и вършим всичко допустимо, с цел да понижим въздействието, само че това е мъчно, защото предизвестията постоянно идват в последния миг, през последните 24 часа ", показва основният изпълнителен шеф на " Изиджет " (easyJet) Йохан Лунгрен.

Перспективата за нови забавяния стартира от Франция, която през днешния ден е обхваната от нова серия митинги против пенсионната промяна. Досега стачките в страната са предизвикали хиляди часове забавяния на полетите, достигнали общо до 70 000 минути в един единствен ден, по данни на " Юроконтрол ".

От 13 март до момента френската организация по гражданска авиация (DGAC) съвсем всеки ден изисква от самолетните компании да понижат полетите си с 20-30 на 100 до и от огромните френски летища, в това число парижкото " Орли ", предава Българска телеграфна агенция. 

Главният изпълнителен шеф на " Райънеър " (Ryanair) Майкъл О'Лиъри се оплаква, че стачките във Франция пречат на самолетните компании да прелитат над френска територия, а тези полети съставляват към 15 на 100 от европейския трафик, съгласно " Юроконтрол ".

Миналата седмица той прикани Еврокомисията да спре тези стачки, като наложи правила за минимално обслужване, само че съгласно специалисти това не е допустимо, защото стачките са народен проблем.

Проблемите при пътуванията обаче съответстват с все по-засиленото им търсене. Очаква се излитанията от Англия по време на великденските празници са набъбнат с 11 на 100 по отношение на същия интервал на 2022 година, както и с цели 650 на 100 по отношение на 2021 година, въпреки и да останат с 13 на 100 под равнищата преди пандемията от КОВИД-19, по данни на аналитичната компания " Сириъм " (Cirium).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР