Европейските акции се намират под силен натиск от продажби, след

...
Европейските акции се намират под силен натиск от продажби, след
Коментари Харесай

Спад на европейските акции след заплахата на Китай да включи основните си оръжия в търговската война със САЩ



Европейските акции се намират под мощен напън от продажби, откакто Китай заплаши да употребява своите " съществени оръжия " в комерсиалната война със Съединени американски щати. В отговор на оферти от Търговския департамент на Съединени американски щати лист с 1300 китайски артикули, които да подлежат на мита от 25% на обща стойност от 50 милиарда $ годишно, управляващите в Пекин оповестиха собствен лист от 106 артикули, създавани в Съединени американски щати, които ще подлежат на аналогични по величина цени и в същия размер.

Китайският лист включва основни артикули като американската соя, самолети, коли и машини. Според редица икономисти и анализатори това е главното оръжие на управляващите в Пекин в ескалиращата от ден на ден комерсиална война със Съединени американски щати. От Министерството на търговията на Китай въпреки всичко прецизираха, че дата на активиране на новите мита ще зависи от това, по кое време ще влязат в действие и препоръчаните от администрацията на Доналд Тръмп цени за вноса на 1300 китайски артикули.

Новината за китайските контрамита, които също са в размер на 50 милиарда $ за година, провокира нова суматоха на международните финансови пазари и аргументи трагичен спад на фючърсите на американските фондови показатели преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на показателя DJIA се намаляват с над 500 пункта (спад с 2,15%), на показателя S&P500 - с 1,66% и на Nasdaq100 - с 1,98%.

Това от своя страна предизвика намаляване и на европейските акции, като общият европейски показател Stoxx Europe 600 се намалява в ранния следобяд с 1,21% след вчерашен спад с 0,5 на 100.

Германският фондов показател DAX 30 губи 1,61% от цената, френският CAC40 - 1,05%, испанският Ibex-35 - 1,23% и италианският MIB - 1,3%.

Допълнително отрицателно въздействие оказват и днешни данни, показващи известно ускорение на инфлацията в еврозоната при намаление на безработицата до 9-годишно дъно, защото тези индикатори наподобяват в поддръжка на течащите в ЕЦБ диспути за идно привършване на програмата за покупки на еврооблигации, известна като " количествени удобства ".

Британският фондов иднекс FTSE100 се намалява с 0,6% в следствие и на изненадващо стесняване на строителната интензивност на Острова през предишния месец.

Ескалацията на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай се отразява най-негативно на експортно-ориентираните компании (главно на тези от Германия), на компаниите от минно-добивния и от автомобилния браншове.

Акциите на немските автомобилни колоси BMW, Daimler и Volkswagen се намаляват с сред 2% и 2,7%, а на Fiat Chrysler Automobiles - с 3,38%. В същото време акциите на водещи минно-добивни компании като Anglo American, Rio Tinto и BHP Billiton се обезценяват надлежно с 3,96%, с 3,04% и с 2,7%.

Вниманието на вложителите продължава да бъде ориентирано основно към развиването на митническата война сред Съединени американски щати и Китай и към идният мощно отрицателен старт на търговията на Уолстрийт. Заплахата на Пекин да вкара мита за вноса на американски коли, самолети и машини води до здрава спад на извънборсовата търговия на акциите на Boeing с 4,84%, на Caterpillar - с 3,28%, на Ford Motors - с 2,51% и на General Motors - с 3,49%.

Ще продължава да се следи и държанието на акциите на водещи компании като Amazon.com и Tesla Motors, като и те се намира под напън от продажби на извънборсовата търговия, понижавайки се надлежно с 2,36% и с 4,68%.

Извън всичко това интерес ще съставляват и предстоящите от 15:15ч. данни на компанията ADP за новоразкритите работни места в частния бранш на Съединени американски щати през март предвид на идния в петък (6-и април) отчет на Департамента по труда за заетостта и за равнището на безработица през предишния месец във водещата международна стопанска система.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР