Европейски учени твърдят, че са установили произхода на Черната смърт

...
Европейски учени твърдят, че са установили произхода на Черната смърт
Коментари Харесай

Бубонната чума тръгнала от Централна Азия

Европейски учени настояват, че са открили произхода на Черната гибел - бактериална чума, която е унищожила половината от популацията на континента през XIV век, съобщи Асошиейтед прес.

Изследователите проучват ДНК от тела, открити в гробници в Централна Азия. Отправната точка е работата на историка Фил Славин от университета в Стърлинг, Шотландия, който допуска, че появяването на заболяването може да бъде обвързвана с необикновен растеж на смъртни случаи в Централна Азия в интервала сред 1338 година и 1339 година

Учените намират генетични отпечатъци от бактерията Yersinia pestis при хора, заровени в региона на езерото Исък Кул, на територията на сегашен Киргизстан.

В публикация, оповестена в " Нейчър ", откривателите разказват в детайли по какъв начин отпечатъкът демонстрира варианта, който опустошава античната комерсиална общественост в Исък Кул. Той е предходник на доста други, които се появяват по това време.

" Открихме, че античните варианти от Киргизстан са ситуирани тъкмо в центъра на това огромно събитие. С други думи, открихме източника на Черната гибел и даже знаем точната ѝ дата (1338 г.) ", сподели Мария Спиру, откривател по история на заболяванията в университета в Тюбинген, Германия, и водещ създател на проучването.



Заболяването, което се популяризира от плъхове, е стигнало до сицилианското пристанище Месина с търговски кораби, пристигнали от Черно море през 1347 година

Според Шарън Деуит, биологичен антрополог от университета на Южна Каролина, която не е взела участие в изследването, вълнуващо е откриването на ДНК доказателства в поддръжка на теорията, че заболяването се е появила в Централна Азия.

" Това изследване е значимо, тъй като доста тъкмо датираните погребения разрешават непосредствено проучване на варианта, какъвто е съществувал по време на първичната поява на Черната гибел ", добавя тя.

Авторите на проучването признават, че на доктрина е допустимо бактерията да произлиза и от другаде и да се популяризирала в Централна Азия, без да се промени доста, само че доказателствата сочат, че това е малко евентуално, добавя още Деуит.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР