Европейски представители водят преговори за продължаване на газовите потоци през

...
Европейски представители водят преговори за продължаване на газовите потоци през
Коментари Харесай

Европа преговаря за запазване дейността на газопровода през Украйна

Европейски представители водят договаряния за продължение на газовите потоци през основен водопровод Русия-Украйна, оповестява Блумбърг, представена от БНР.

Европа се пробва да се откаже от съветския газ, само че няколко източноевропейски страни не престават да го получават посредством водопровод, който минава през Украйна. Това съглашение за пренос на съветски газ обаче изтича в края на тази година, като множеството наблюдаващи на пазара чакат тръбният газ от Русия най-сетне да спре.

Представители на европейски държавни управления и компании обаче беседват с сътрудниците си в Украйна за това по какъв начин да запазят притока на газ през идната година, оповестява за Блумбърг лица, осведомени с въпроса, които отхвърлят да бъдат посочени, защото договарянията са частни. Един от разновидностите, който се разисква, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в съветски тръбопроводи, ориентирани към Европа, съгласно някои от източниците. Подобно съглашение би разрешило на Европа да избегне неудобството да купува съветски газ в миг, когато се пробва да понижи приходите на Москва.

Идеята набира скорост, защото се допуска, че Украйна я поддържа. Приходите от пренос възлизат на към 1 милиард $ през 2021 година — осигурявайки решаващо финансиране за опустошената от войната стопанска система. Съществуват също так опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се трансфорат във военни цели или да изпаднат в нередовност, чието възобновяване ще бъде скъпо.

" Има два фактора, които постоянно би трябвало да помним ", уточни Олексий Чернишов, основен изпълнителен шеф на украинската държавна компания " Нафтогаз " пред организация Блумбърг. " Първата е, че Украйна има невероятна инфраструктура за пренос и предпазване на газ, която би трябвало да се употребява, и Украйна е предразположена да употребява тази инфраструктура, тъй като тя носи доста преимущества ".

Той обаче изключи всевъзможни проекти, които включват работа с съветския " Газпром ", и сподели, че доставянето на газ от Азербайджан " може да има бъдеще ".

 
 Газопреносни връзки през Украйна Газопреносни връзки през Украйна
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР