Европейски компании, които не могат да участват пряко в търговски

...
Европейски компании, които не могат да участват пряко в търговски
Коментари Харесай

Европейски компании искат да търгуват с Русия през Турция

Европейски компании, които не могат да вземат участие директно в търговски действия с Русия заради наложените ѝ наказания, желаят да продават продуктите си на съветския пазар през Турция, заяви " Хюриет дейли нюз ", базирайки се на представители на локални асоциации на експортьорите.

Сред комерсиалните си сътрудници Турция е нараснала износа си най-вече за Русия през юли, като се чака търсенето на турски артикули от Русия да продължи да се ускорява, защото тази страна от ден на ден се обръща към Турция, с цел да купува артикули, които не може да достави от Европа, споделят експортьори.

" Химикалите и пресните плодове и зеленчуци са главните артикули, които изнасяме за Русия. Търсенето от Русия се усили на фона на американските и европейските наказания, защото Русия търси различни снабдители ", съобщи Мустафа Гюлтепе, началник на Събранието на турските експортьори (TIM).

Гюлтепе акцентира мощните търговски връзки на Турция с Европа и съобщи, че европейските компании евентуално ще пожелаят да се възползват от продължаващите търговски връзки на Турция с Русия.

Европейските компании желаят да употребяват Турция като " склад, мост ", с цел да вършат бизнес с Русия, до момента в който съветските компании желаят да купуват артикули от Турция, споделя и Четин Текелиоглу от TIM, добавяйки, че това съставлява опция за турската промишленост и експорт.

Според Казъм Тайджъ, началник на Истанбулската асоциация на експортьорите на зърнени храни, бобови растения, маслодайни семена и артикули (İHBİR), Турция се е трансформирала във значим снабдител за Русия.

" Научихме, че някои европейски компании желаят да употребяват Турция като база за продажба на артикули в Русия ", добави Taйджъ.

Бурак Йондер от Асоциацията на индустриалците и експортьорите на домашен и кухненски уреди (EVSİD) удостовери, че след глобите съветското търсене се е насочило към Турция. Изглежда, че това търсене ще продължи да се усилва, сподели Йондер, като означи, че Русия е голям пазар с население от към 147 милиона души и годишен импорт от 293 милиарда $.

Неотдавна делегация на Истанбулската асоциация на експортьорите на черни и цветни метали (İDDMİB) и на Работната група на Турция и Русия в региона на индустрията е отпътувала за Русия, а министерството на търговията работи по основаването на секретариат, който да се занимава с увеличението на двустранната търговия, обявиха представители.

" Русия не желае да употребява еврото в търговията. Тя няма доста благоприятни условия, с изключение на Турция и Китай ", споделя Гьокхан Туран от İDDMİB.

Износът на Турция за Русия се е нараснал от 417 млн. $ през юли 2021 година до 730 млн. $ през предишния месец, което съставлява 3,9 % от целия експорт на Турция. През първите седем месеца на 2022 година турският експорт за Русия е повишен от 3,05 милиарда $ на 3,64 милиарда $ по отношение на същия интервал на предходната година.

Вносът на Турция от Русия в същото време се е нараснал със 78 % до 4,4 милиарда $ през юли, а вносът през интервала януари-юли е повишен със 113 % до 32,1 милиарда $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР