Европейски изследователски консорциум заяви, че е извършил най-сложния експеримент със

...
Европейски изследователски консорциум заяви, че е извършил най-сложния експеримент със
Коментари Харесай

Европейски изследователи проведоха най-големия експеримент за Covid-19 със суперкомпютри

Европейски проучвателен консорциум съобщи, че е направил най-сложния опит със суперкомпютри върху новия ковид с 60-часова симулация, ориентирана към моделиране на резултата от евентуални нови медикаменти за Covid-19, заяви Ройтерс.

Експериментът, подсилен от платформата Excalate4Cov на Европейската комисия, е осъществен със суперкомпютри на италианския консорциум Чинека (Cineca) и енергийния колос ЕНИ (ENI). С него са тествани 70 милиарда молекули, като са оценени 1 трилион взаимоотношения.

" Постигнахме новата цел от 5 милиона симулирани молекули за секунда. За съпоставяне това е повече от 300 пъти повече и 500 пъти по-бързо от сходен опит, осъществен в Съединени американски щати през юни ", сподели Андреа Бекари, основен академик на плана.

Тъй като производителите на медикаменти се надпреварват да създават ваксини за Covid-19, откривателите са се насочили към авангардни суперкомпютри, с цел да обработват големи количества данни за вируса, чужд допреди няколко месеца, само че лишил към този момент живота на повече от 1,3 милиона души.

Платформата Excalate4Cov координира суперкомпютърни центрове в Италия, Германия и Испания с фармацевтични компании и проучвателен центрове, в това число университета в Льовен, института Фраунхофер, Миланския политехнически университет и болничното заведение " Спаланцани ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР