Европейски и американски служители са разтревожени от възможното увеличаване на

...
Европейски и американски служители са разтревожени от възможното увеличаване на
Коментари Харесай

NYT: САЩ и НАТО са загрижени за възможно увеличаване на доставките на ракети от Северна Корея за Русия

Европейски и американски чиновници са разтревожени от вероятното увеличение на доставките на севернокорейски ракети и муниции за Русия, написа като се базира на източници в структурите на Пентагона и НАТО.

В публикацията се показва, че макар че доста севернокорейски артилерийски снаряди се оказват неизправни, съветските сили към момента могат да обстрелват с тях украински позиции, до момента в който въоръжените сили са лимитирани в потреблението на личните си намаляващи ресурси.

Брюксел и Вашингтон обаче са най-притеснени от балистичните ракети.

Редица публични лица са изразили опасения, че руснаците се надяват да употребяват ракетите, с цел да победят западните системи за противовъздушна защита, доставени на Украйна.

Въпреки че до момента броят на трансферираните ракети е дребен, евентуално под 50, американски и европейски чиновници считат, че в бъдеще може да са доста повече.

Освен това, за разлика от снарядите, севернокорейските ракети не са остарели - проучванията демонстрират, че дизайнът им е най-нов.

Освен това американски чиновници настояват, че севернокорейските ракети са толкоз точни, колкото и съветските.

В Южна Корея длъжностни лица и анализатори оповестяват, че войната в Украйна дава на Северна Корея това, от което се нуждае: полигон, с цел да види по какъв начин нейният нов ракетен боеприпас, предопределен за спор с Южна Корея и Съединените щати, се опълчва на противовъздушната защита в западните системи.

Американските чиновници се тормозят, че в случай че Северна Корея усили доставките си за Русия, Украйна може да бъде принудена да похарчи още повече от западните ракети за противовъздушна защита, което би имало опустошителни последствия за нея, в случай че спомагателното военно финансиране не бъде утвърдено от Конгреса.

НАТО също е смутен от обстоятелството на севернокорейските доставки за Руската федерация, което може да се окаже изключително проблематично в миг, когато Украйна не е сигурна по кое време и от кого ще получи идващите си доставки.

Изданието отбелязва, че за Съединени американски щати ще бъде мъчно да спрат тези доставки от КНДР за Русия. Северна Корея в последно време зае по-войнствена позиция във външната си политика и се концентрира върху укрепването на връзките си с Русия.

Естеството на тази връзка обаче не е ясно. Русия дава обещание необятен набор от технологии в подмяна на балистични ракети, в това число самолети и съвременни технологии. Но американските чиновници не имат вяра, че Русия към момента е предоставила оръжия или спомагателни технологии за балистични ракети.

Русия ускори съдействието си със Северна Корея след пълномащабното навлизане в Украйна през 2022 година Съединени американски щати и Украйна показаха подозрения, че Пхенян е предал на Москва артилерийски снаряди и балистични ракети, които към този момент са били употребявани за офанзиви против украински градове.

Съединени американски щати обявиха, че естеството на опасността за сигурността, представлявана от Северна Корея,  може да се промени фрапантно през идващото десетилетие вследствие на съдействието им с Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР