Европейски и американски медии нападнаха президента на Украйна. Някои го

...
Европейски и американски медии нападнаха президента на Украйна. Някои го
Коментари Харесай

Повече не е марионетка. Как Зеленски наплаши Запада

Европейски и американски медии нападнаха президента на Украйна. Някои го карат за неспособността му да ръководи страната, други не харесват метода, по който води военни дейности. Защо Западът подвигна оръжие против съдружника?

Град на раздора

Германският вестник „ Билд “ заяви за спор сред Зеленски и главнокомандващия ВСУ Валерий Залужни, който се счита за доста известен в страната. Източници на изданието настояват, че генералът е изискал оттегляне от Артьомовск преди няколко седмици.

Войниците също не схващат за какво би трябвало да държат селището, което е на път да бъде изцяло обкръжено. Зеленски обаче не изтегля групата от града, надявайки се, че Русия ще понесе огромни загуби там. В същото време „ Билд “ показва, че в началото Артьомовск е бил капан за съветските войски, а в този момент се е трансформирал в капан за ВСУ.

Според Си-Ен-Ен украинските жертви се усилват, а моралът пада. Самият град обаче не е толкоз значим. Ръководителят на Пентагона Лойд Остин означи, че борбите за Артьомовск са по-скоро алегорични, в сравнение с стратегически. Същото обаче се сподели и за Волноваха, Лисичанск и Северодонецк.

Информация за спора сред президента и висшия главнокомандващ изтече и преди. Така медиите писаха, че Зеленски се пробва да трансферира върху Залужни отговорността за тежкото състояние на ВСУ в „ Азовстал “ и ексцесиите по време на мобилизацията. Генералът на собствен ред прикани президента да изтегли войските от Лисичанск и Северодонецк, а не да чака бойците да гинат или да бъдат пленени. Официален Киев отхвърли всичко това.

Артьомовск е друг. В отговор на изявленията в западните медии от канцеларията на президента на Украйна обясниха, че Зеленски попитал Залужни какво да прави с града и той сякаш се изказал в интерес на продължение на отбранителната интервенция. Главнокомандващият не разяснява нищо.

В същото време на 3 и 4 март командващите Сухопътните войски и Силите за специфични интервенции на ВСУ Александър Сирски и Виктор Хоренко посетиха към този момент на практика обкръжения Артьомовск. Изслушахме отчетите на командирите, признаха, че ситуацията е тежко, само че подредиха да се държи. Хоренко акцентира, че ВСУ всекидневно работят за увеличение на загубите на руснаците.

От друга страна, на 2 март Сергей Рахманин, член на Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на Върховната Рада от опозиционната партия „ Глас “, съобщи, че към този момент няма потребност да се пази Артьомовск. На идващия ден някогашният основен прокурор на Украйна, а в този момент оператор на атакуващи дронове Юрий Луценко получи „ персонална заповед “ да напусне града. Той се подчини „ без наслаждение “. Според него Зеленски е оставил бранителите без " очите на БПЛА " и ги е обрекъл на проваляне.

Ритане под масата

Американското издание „ Политико “ отбелязва, че Зеленски построява вертикал на властта персонално за себе си.

Това показаха депутати от Върховната Рада от „ Глас “ и „ Европейска взаимност “, които се свързват с Петро Порошенко, който не се отхвърля от опитите си още веднъж да управлява Украйна. По-специално, депутатът Леся Василенко сподели, че Зеленски не е в положение да мисли стратегически и разчита на приятелите си вместо на експерти. Нейният сътрудник Николай Княжицки упрекна президента в непросветеност: той не схваща по какъв начин действа страната и приписва всички проблеми, които пораждат заради това, на своите прародители. Бившият вицепремиер и народен представител Иванна Климпуш-Цинцадзе добави, че последните антикорупционни чистки са шоу, проведено за пред европейците.

Според украинския политолог Константин Бондаренко Зеленски в този момент въплъщава цяла Украйна, а ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак е началник на държавното управление, Народното събрание и Министерство на външните работи на Украйна. Върховната Рада и Кабинетът са останали без работа. Бондаренко счита, че някогашната руска република непринудено се е сбогувала с демокрацията и няма да я върне най-малко през идващите 50 години.

Украйна на бъдещето

Експертите са съгласни, че в Украйна няма народна власт. Съединени американски щати и Европейски Съюз не са срещу, стига войната с Русия да продължава. Въпреки това, като стане властнически водач, Зеленски може да излезе отвън надзор. Затова Западът има потребност от лостове за напън върху него.

Един от тях е борбата с главнокомандващия на ВСУ. " Има спор сред Зеленски и Залужни, към този момент не може да го скрият. Ако на европейците и американците наподобява, че Киев се нуждае от военна тирания, Залужни е тъкмо това, което е належащо. Неотложността на подобен сюжет нараства с наближаването на провалянето на Киев ”, споделя политологът Александър Дудчак.

Фактор е и парламентарна съпротива. " Политико “ разгласява публикация, тъй като стана невероятно да се пренебрегва укрепването на президента на Украйна. Засега западните медии просто го ругаят, само че в случай че не се успокои, ще има още рецензии. Освен това кметовете на градовете, ръководени от киевския кмет Виталий Кличко, могат да се причислят към депутатите и Залужни - съгласно конституцията те имат необятна автономност, а президентът желае да я отнеме “, прибавя събеседникът.

Който и да управлява страната, Украйна отново ще бъде властническа, считат специалисти. Трудно е да се отхвърли това, първо, заради изкушението на властта, и второ, тъй като страната минава към ръчно ръководство в доста стратегически области.

Превод: В. Сергеев

Геополитически десант и в Троян с доцент Валентин Вацев, проф. Людмил Георгиев и трима Румен Петков-ци

Очакваме ви. Поканете и ваши другари и близки. Ще научите най-важните и геополитически и вътрешнополитически вести от най-хубавите български анализатори.



Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР