Европейската забрана за внос на руски петрол вече е в

...
Европейската забрана за внос на руски петрол вече е в
Коментари Харесай

България става широко отворена врата за руския петрол към Европа

Европейската възбрана за импорт на съветски нефт към този момент е в действие. България обаче е огромното изключение - тук освен ще идва съветски нефт по море, само че и " Лукойл " ще продължи да изнася продуктите си още най-малко три месеца. Дори и това да бъде неразрешено, никой няма да управлява дали ембаргото се съблюдава.

В понеделник влезе в действие европейското ембарго за импорт на съветски нефт. Целта на Европейски Съюз е по този начин да ограничи приходите на Русия, с които тя финансира.

България е единствената страна в Европейския съюз, която получи изключение и може да внася съветски петрол по море още две години. Вносът се реализира от съветската компания " Лукойл ", която има рафинерията в Бургас. Руската компания обаче не се задоволява единствено с българския пазар и изиска българското държавно управление да ѝ разреши да заобикаля глобите. И служебното държавно управление ѝ разреши - в петък да изнася модифицирания съветски нефт още 3 месеца.

Европейската комисия към този момент няколко пъти сподели, че изключението за България има за цел да задоволи вътрешния пазар. Назначеното от президента Румен Радев служебно държавно управление обаче упорства, че няма проблем съветската компания да продължи да си изнася продуктите.

Но даже и кабинетът на премиера Гълъб Донев да не беше взел това решение, България още веднъж щеше да е необятно отворената врата за съветския нефт към Европа. Проверка на Свободна Европа откри, че нито една институция не носи отговорност за контрола по осъществяването на глобите. Така няма никакво значение какво взема решение Европейски Съюз и какво споделя държавното управление в София - който е изнасял петролни артикули до момента, няма никакъв проблем да продължи да го прави и в бъдеще.
Как съумя натискът
В края на ноември, че ще затвори рафинерията в Бургас , в случай че българското държавно управление ѝ забрани да изнася артикули, създадени от съветски нефт. Предприятието има преобладаващо състояние на българския пазар, съгласно няколко констатации на антимонополния орган.

Европейската комисия сподели, че изключението за импорт на съветски нефт, което получи България, е единствено за облекчаване на потребностите на българския пазар и „, получени от съветски нефт. Служебното държавно управление твърди, че това не е правилно и се съобрази с интереса на " Лукойл ".

Това се случи безусловно в последния миг, в края на последния работен ден преди началото на ембаргото. Късно в петък служебното рафинерия " Лукойл Нефтохим " да изнася артикули от модифициран съветски нефт до 5 март 2023 година, т.е. още три месеца.
Представители на Европейска комисия споделиха, че изнасянето на горива, създадени от съветски нефт, е нарушаване на ембаргото.
От известието на държавното управление не излиза наяве дали решението е било в съгласие с Европейската комисия. Нейни представители неведнъж споделиха, че изнасянето на горива, създадени от съветски нефт, е нарушаване на ембаргото и ще докара до наказания.

Решението на държавното управление отваря вратата пред " Лукойл " да продължи да печели, само че остава неразбираемо какво получава българската страна, с изключение на обещанията на съветската компания да промени схемата си на работа и да заплаща повече налог облага в България. единствено загуби в България, а парите, извоювани в страната, отиват в Русия.

От началото на годината рафинерията в Бургас е преработила рекордно количество нефт, главно съветски. Около 55 на 100 от готовата продукция се изнася, а предстоящата облага за годината ще е към 3 милиарда $ , споделиха специалисти пред Свободна Европа.

" Розовото " състояние на " Лукойл " в България се дължи на по-ниската цена на съветския нефт след началото на военната експанзия против Украйна.

Сега компанията желае да се възползва от това свое преимущество, а българското държавно управление ѝ оказва помощ. Европейската комисия към този момент даде знак, че може да глоби България за нарушение на ембаргото.
Какво следва
В идващите седмици следва Европейската комисия да реагира на решението на българското държавно управление. До публикуването на този текст към момента не сме получили мнения и от държавното управление в София, и от Еврокомисията в Брюксел.

Свободна Европа опита да разбере по какъв начин ще се ползват глобите след 5 декември и кои институции ще са виновни за това. От Европейската комисия споделиха за Свободна Европа, че това е задача на страната. Българските институции не ни дадоха отговор, а специалистите споделят, че " страната е на автопилот ".

Въвеждането на петролното ембарго става с правилник, който е наложителен за страните членки. След това всяка страна взема решение по какъв механизъм го ползва и управлява.

В България обаче такова решение няма. Няма и изясненост кой би трябвало да следи дали ембаргото не се нарушава.

„ Някой би трябвало да каже в тази страна кой управлява използването на европейските наказания. Това не е ясно “, сподели за Свободна Европа Юлияна Николова , шеф на Портал " Европа ".

„ Абсолютен юридически безпорядък е сега “, сподели за Свободна Европа Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията. Според него може да стане по този начин, че някои страни да спрат вноса на горивата, а други – не.

„ Българските управляващи не са си свършили работата през последните девет месеца и отхвърлят да вземат изрично решение за регулаторния механизъм над рафинерията, което ще сътвори безпорядък, от който може да се възползва Русия “, сподели още Владимиров.

Според него България би трябвало да се възползва от " златната акция " в рафинерията и да поеме оперативния надзор на предприятието.

Това към този момент се случи в Италия , където рафинерията на съветския петролен колос " Лукойл " в Приоло, Сицилия, от новото италианско държавно управление на Джорджа Мелони. Целта е да се избегне затваряне на рафинерията поради към този момент настоящото европейско ембарго над вноса на съветски недопечен нефт по море.
Правителството мълчи
Българското държавно управление не споделя по какъв начин страната ще ползва глобите. Свободна Европа изпрати въпроси до Министерския съвет и до Министерството на финансите, които дават отговор за активността на организация „ Митници “ и Националната организация по приходите (НАП), само че не получи отговори. Горивата са акцизни артикули и тяхното придвижване се следи от митниците.

За разлика от други европейски страни, България към момента не е приела механизъм за използване на глобите. В средата на ноември служебното държавно управление е разгласило план на за " съгласуваност на ограничаващите ограничения на Европейския съюз ", само че то към момента е в режим на публично разискване.

В този план, за народен координатор по използването на ограниченията е избран министърът на външните работи. В средата на декември изтича срокът на публичното разискване и постановлението може да бъде признато едвам по-късно. След това обаче са Коледните празници и това прави доста евентуално още по-голямо закъснение.

Европейската комисия в петък до 5 години затвор за лица и санкция най-малко 5% от оборота за компании, които нарушават или заобикалят наказания, наложени от Европейски Съюз против трети страни. Директивата обгръща и търговията със артикули, чийто импорт, експорт, продажба, покупка, трансфер, пренос или транспорт е неразрешен или стеснен. Но и това е план, който занапред ще бъде обсъждан и одобряван.

Засега " Лукойл " получава от България това, което желае. А България се трансформира в необятно отворената врата към Европа за продуктите на компанията.

Исканията на " Лукойл " станаха известни на 21 ноември. Тогава управлението на компанията и представители на държавното управление на която споделиха, че са се договорили със служебното държавно управление " Лукойл " да трансферира цялата си икономическа активност в България и да заплаща налозите върху облагата си в страната. Тази договореност не е обвързана с документ и ясни задължения.

" Лукойл " работеше по сходна скица преди, само че заобикаляше заплащането на налог облага в България посредством мрежа от свързани компании.

В момента „ Лукойл “ работи на ишлеме. Преработва петрол, доставян от дъщерната компания „ Литаско “, в която остават огромните облаги от продажбата на горива. „ Литаско “ е записана в Швейцария, която също се причисли към европейските наказания.

„ Лукойл “ заплаши, че в случай че държавното управление не извърши изискванията им, ще затворят рафинерията в Бургас. От компанията не дадоха отговор на въпросите на Свободна Европа взето ли е към този момент обещаното решение за пренасяне на икономическата им активност в България, както и имат ли изясненост по какъв начин ще работят в изискванията на ембарго.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР